Minden ötödik lakos arab, de Izrael mától zsidó nemzetállam

jeruzsalem izraeli zaszloval szikladom
Fotó: Shutterstock

A Kneszet elfogadta azt a hét éve vitatott törvényt, amely Izraelt hivatalosan is a zsidók nemzetállamának nyilvánítja. A „nemzetállam” törvény szerint a zsidó telepek építése nemzetérdek, az ország fővárosa pedig a teljes és oszthatatlan Jeruzsálem.

Míg Benjamin Netanjahu miniszterelnök a BBC szerint nagyra értékelte a „sorsdöntő időszakban” elfogadott törvényt, az arab parlamenti képviselők elfogadhatatlannak nevezték az új szabályozást. „Izrael a zsidó nép történelmi hazája, s a zsidó népnek kizárólagos joga van a nemzeti önrendelkezésre” – áll a heves, hatórás parlamenti vita után elfogadott törvényben.

Az új szabályozást nem változtatások nélkül fogadták el, kimaradt például az a paragrafus, amely törvényessé tette volna olyan közösségek létrehozását, ahol csak zsidók élhetnek. Az egyik arab honatya, Ahmed Tibi szerint a törvény a demokrácia halálát jelenti. Egy másik arab képviselő, Ajmán Odeh, az arab közös lista vezetője közölte, „most az elkülönítést, a megkülönböztetést és a rasszizmust rögzítették a törvényben”.

Netanjahu viszont úgy véli, a törvény elfogadása ellenére megmarad az izraeli demokrácia. „Továbbra is szavatolni fogjuk a polgári jogokat Izraelben, de a többségnek ugyancsak vannak jogai, és a többségnek kell döntenie” – magyarázta a kormányfő.

A jogszabályt, amely az arab nyelvet hivatalosról különleges státusúvá minősítette le, az izraeli arabokon kívül ellenzéki politikusok is bírálták, mert

a kisebbségek kárára alárendeli Izrael demokratikus jellegét zsidó karakterének.

Izrael mintegy kilencmilliós lakosságának majdnem húsz százalékát teszik ki az arabok, akik arra panaszkodnak, hogy a törvény egyenlő jogokat biztosítana ugyan nekik, a valóságban komoly hátrányos megkülönböztetés sújtja őket különösen az oktatás, az egészségügy és a lakhatás terén.

Az alkotmánnyal nem rendelkező Izrael függetlenségi nyilatkozatában teljes és egyenlő jogokat ígért minden állampolgárának.

A Nemzetállam-törvény szóról szóra:

Nemzetállami törvény – szóról szóra

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHVG