Tüntetések a homoszexuálisok családalapítási jogáért

Fotó: Lilach Maor / Israir

Múlt hét közepén a kneszet elfogadta a béranya program régóta várt módosítását, amely azonban a haredi pártok nyomására nem tartalmazza a korábban beígért könnyítést, miszerint a heteroszexuális párok mellett a meleg párok is kapnak állami támogatást béranya fogadására. A törvény új szövegezése szerint mostantól a heteroszexuális párok mellett, az egyedülálló nőknek igen, de az egyedülálló férfinak vagy homoszexuális pároknak nem jár állami segítség.

Fotó: Idit Shamir  Fotó: Idit Shamir

Az izraeli LGBT közösség már szerdán este utcára vonult, azóta is több vonalon tiltakoznak a megkülönböztető törvény ellen. Vasárnap országszerte tüntetése folynak, többek között Even Jehudán, Kochav Jairban, Kfar Szaván, Afulán, Pardes Hanna-Karkurban, Beer-Sheván, Karmielben, Kirját Smonán, Raanán, Modiinben, Haifán, Jeruzsálemben és Tel-Avivban tiltakoznak a kormányszervek helyi irodái előtt.

Az egyenlő elbánást sürgető akcióhoz a legtöbb izraeli nagyvállalat és a szakszervezet is csatlakozott, többek között fizetett szabadnapot adva a demonstrálóknak, sőt akadt olyan cég is, aki financiális támogatást ígért a törvénymódosítás miatt hátrányba került dolgozójának.

Az Israir is az egyenlőség mellett van – fotó: Lilach Maor / Israir

A törvény 1996-os életbe lépése óta béranya által világra hozott izraeli csecsemők száma meghaladja a kétezret, a béranyákat és a leendő szülőket összekötő egyik szervezet honlapja szerint a programban való részvétel ára a béranya állampolgárságától függően 160-250 ezer sékel között mozog, de egyes témával foglalkozó televíziós műsorokban elhangzott már a félmillió sékeles összeg is. Ez a szükséges orvosi vizsgálatokon és a beültetéseken kívül tartalmazza a béranya szolid javadalmazását, költségei megtérítését, a szükséges jogi lépések költségét, valamint a nem csekély közvetítői díjat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.