“Szeretem a férfiakat, és szeretem Istent” – vallotta meg Jair Serki, a 12-es TV kiváló ortodox riportere

Yair Sherki – Fotó: Eyalbenyaish / Wikipedia

Serki, a 12-es kereskedelmi tévé főként vallási ügyekkel foglalkozó riportere a Facebookra kedd este feltett bejegyzésében lépett ki a szekrényből.

“Pontosan ugyanaz vagyok, aki eddig is voltam, csak most már nem csak én tudom, hanem te is” – írta az ismert tévés. “Szeretem a férfiakat, és szeretem az áldott Örökkévalót. És ez sem nem ellentmondás, sem nem új dolog” – vallotta meg. “Fontos volt, hogy itt, nyilvánosan elmondjam, noha magánügyről van szó. Egyszerűen, hogy ne éljek sem az árnyékban, sem rejtőzködésben. Hogy lehessen családom és otthonom, és valóban élhessek” – tette hozzá.

„Reszketve írom ezeket a szavakat. Elhalasztom. Holnapra. Jövő hétre, az ünnepek utánra. A következő születésnap utánra… Talán tíz éve, hogy leírom és kitörlöm. Jó és szeretett apám és anyám fájdalma miatt, és hogy ne okozzak bánatot azoknak, akikkel felnőttem, és akiket szeretek. De most harminc éves vagyok. És nem azért írok, mert van erőm írni, hanem mert nincs erőm elhallgatni. És a fiamért, aki még nem jött a világra” – szólt a megrázó vallomás.

Serki a pajesz eltávolítása után – Fotó: képernyőkép / Jair Serki Facebook-oldala

Serki egy jeruzsálemi nemzeti vallásos család tagja, a Makur Haim Jesivában tanult, és kevesebb mint hat hónappal ezelőttig pajeszt is viselt. Szülei Uri Serki rabbi, a Meir Intézet vezető oktatója és Dr. Ronit Serki biológus-kutató.

“Állandóan a szexuális irányultságom és hitem közötti konfliktusban élek” – írta. “Vannak, akik úgy oldották meg maguknak ezt a konfliktust, hogy megtagadták Istent, mások azt magyarázzák, hogy nem is homoszexuálisok. Én saját testemben tudom, hogy mindkettő létezik… Ez se nem divat, se nem trend, se nem politikai nyilatkozat, hanem csak én vagyok” – hangsúlyozta, és elárulta, hogy éveken át megpróbálta figyelmen kívül hagyni, elnyomni hajlamát, sőt „kezelni azt (a szexuális irányultságot megváltoztató, megnyomorító, és az előző kormány idején betiltott “kezelésekre” utalt, a szerk.). “Nem sajnálok semmilyen tapasztalatot és erőfeszítést… csak az eltelt időt sajnálom” – emlékezett erre az időszakra.

„Tudom, hogy az itt megosztott igazság elszomorít számomra fontos embereket, akiket nagyon szeretek. És hogy ők szeretnek engem. Remélem, találnak helyet elméjükben ennek megbeszélhetővé tételére. És megértik, hogy mély átgondolás és megfontolás után tettem meg ezt a lépést. A bánatuk talán abból is adódik, hogy nem értik, miről is beszélek itt. Téves gondolat egy olyan tapasztalatról vagy vívódásról, amelyet le kell győzni, és nem a lélek hajlamáról, mely éppen olyan, mint a férfi és nő közötti titok” – írta Serki, és arra kérte a vallásosok közösségét – melyről hangsúlyozta, hogy továbbra is az ő törzse, családja, barátai, sőt meggyőződésének forrása –, hogy mutassanak megértést a választása iránt.

Vallomása végén kijelentette, hogy családalapításra készül, és azt kérte, hogy ne taglalják és ne részletezzék ezt az ügyét.

Serki a katonai rádiónál kezdte 2011-ben újságírói pályafutását, ahol a hírosztályon dolgozott vallási riporterként. Körülbelül egy hónappal leszerelése után, 2014-ben a 2-es tévé hírosztályán kezdett dolgozni. 2020 óta politikai rovatot ír a Makor Rison lapnak. 2016-ban felvették a Forbes Israel 30 ígéretes fiataljának listájára, és a közvélemény is nagyra értékeli: 2021-ben a legmegbízhatóbb politikai kommentátornak választották a „Direct Polls” Institute felmérésében, és 2022-ben a „Maagar Mohot” (agytröszt) szerint ő lett a legmegbízhatóbb újságíró – emlékeztet a Háárec című lap.

Serki kilépését az izraeli politikusok, újságírók és közszereplők szinte kivétel nélkül üdvözölték, gratuláltak bátorságához és őszinteségéhez. Szinte egyedi kivételt jelent a Likudhoz tartozó Juda Glick szövege: “Ez a bejegyzés nagyon-nagyon elszomorít. Nem számít, mert egy unciával sem szeretlek kevésbé, mint ahogy szerettelek, mielőtt elolvastam. És mégis, őszintén szólva, egy ökölcsapás a hasba” – írta Glick.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.