Miben hasonlít a házastársi hűtlenség és a homoszexuális kapcsolat?

Mindkettő a szeretethez, a szerelemhez való jogra apellál.

Mindkét esetben ugyanaz a fő érv: a hormonok, a természetes vágy ellenállhatatlan ereje.

Mindkettőt bűnként tiltják a hagyományos világvallások.

Az elején mindkettőt titkolják, amíg lehet.

Mindkét esetben egy életre szóló ígéret kerül megszegésre. Az egyik esetben a házastárs és a rokonság felé tett ígéret. A másik esetben a Tóra/Biblia/Korán stb szerinti életre tett nyilvános ígéret a közösség és Isten felé (a bar micva/bérmálkozás/konfirmáció/bajat stb során – már akinek volt).

A legtöbb helyen mindkettőt elítéli a többségi közvélemény. A nagy többség még mindig nem tartja legitimnek, hogy egyesek a társadalom általános normái és az egyéni kívánság konfliktusában az előbbi kárára az utóbbit részesítik előnyben.

A többség azért is elutasítja mindkettőt, mert provokálják azt az általános hitet, valamint a belőle fakadó mindennapi törekvést és egyéni tapasztalatot, hogy a szellem uralkodhat az érzéki test felett.

A Pew Research Center szerint Izraelben 47 %-os a homoszexualitás elfogadottsága, Magyarországon 49 %-os. Kép: pewresearch.org

Mindkét eset jogi korlátozást von vagy vonhat maga után, ha kiderül. Válás  esetén a házastárs például érdemtelen lehet a házastársi tartásra, ha rendszeres hűtlensége miatta ért véget a házasság. Másfelől pedig pl. a házasodáshoz, örökbefogadáshoz való jog korlátozódhat stb.

A történelem folyamán mindkettőnek mindennapossá-megszokottá-elfogadottá válása együtt járt az adott birodalom, társadalmi berendezkedés hanyatlásával és bukásával.

Na és miben különböznek? Természetesen rengeteg dologban. Két lényegi különbséget azonban érdemes megemlíteni.

A házassági hűtlenség nagyságrendekkel több embert érint, mint a homoszexuális kapcsolat.

A házastársi félrelépés legitimálása és a hűtlenségből fakadó válás esetén a vele járó jogi konzekvenciák eltörlése mellett sehol nem kampányolnak tömegek az utcán. Ennek megfelelően nem korbácsolja fel a közhangulatot: az emberek magánügyként kezelik.

A végére pedig egy LMBTQ specifikus adat – elvégre több százezernyi felvonulóval tegnap (pénteken) volt „A PRIDE”, a Büszkeség Napja Tel-Avivban, a meleg világ fővárosában. Izralben idén ez már nem csak egy nap: a Büszkeség Hónapja.

A felmérések szerint a nemváltoztató műtétnek magukat alávető transszexuális fiatalok közül minden harmadiknak volt már öngyilkossági kísérlete.

Az LMBTQ értelmezés szerint ez csakis azt bizonyítja, hogy mennyire elviselhetetlen számukra a társadalmi diszkrimináció. Ez igazolja szerintük a törekvést, miszerint még inkább fokozni kell a küzdelmet a társadalmi elfogadásért és az egyenlő jogokért.

Ön mit gondol?

  • A házas embertől jogos elvárás a hűség, a homóktól pedig nem lehet elvárni, hogy önmegtartóztatásban éljenek. (38%, 190 Votes)
  • A vágyat gerjesztő hormonoknak ellent állhat homó és heteró is. Egy komoly döntéssel kezdődik minden önkéntes önmegtartóztatás (27%, 134 Votes)
  • A vágyat gerjesztő hormonoknak nem tud ellenállni se homó, se heteró. Nem hibáztathatók. (19%, 94 Votes)
  • Egyik válaszlehetőséggel sem értek egyet (11%, 57 Votes)
  • Nincs kialakult véleményem (6%, 28 Votes)

Összes szavazó: 503

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.