Biztonsági rést talált egy izraeli cég a WhatsApp rendszerében

Fotó: Pixabay

A Check Point Softver Technology nevű izraeli kiberbiztonsági cég a napokban nyilvánosságra hozta, hogy a népszerű WhatsApp üzenetküldési applikációban komoly biztonsági rést találtak, melynek segítségével a hackerek nemcsak egyes üzenetek szövegét, de csoportok és egyes felhasználók adatait is manipulálhatják.

A biztonsági kockázat azért is fontos, mert nemrég Indiában és Brazíliában hamis WhatsApp üzenet alapján gyilkosságokat követtek el, ráadásul a bíróságok világszerte bizonyítékerejűnek fogadják el a WhatsApp-on küldött üzeneteket.

Felhívtuk a cég figyelmét a biztonsági résre, de azt a választ kaptuk, hogy egyelőre nem áll módjukban kijavítani azt – nyilatkozta Oded Vanunu, a Check Point munkatársa. A WhatsApp már régen több mint egy sima magánüzeneteket küldő applikáció, világszerte intézményi szinten használják, kockázatos dolog ilyen ismert hibát nem azonnal elhárítani – mondta.

A Facebook csoporthoz tartozó WhatsApp szóvivője szerint a most felfedezett hibának semmi köze a cég speciális titkosításához, ez ahhoz hasonló, mint amikor valaki nevében egy hamis e-mailt küldenek.

Nemrég több biztonsági intézkedést is bevezettünk, módosítottuk az üzenet továbbküldési lehetőségeket, a csoportos beszélgetés feltételeit, hogy elkerüljük a félretájékoztatást – mondta a szóvivő.

Erre azt követően került sor, hogy húsz embert mészároltak le Indiában egy hamis gyerekrablási üzenetet követően.

A 2009-ben alapított, és a Facebook által 2014-ben megvásárolt WhatsApp applikációját 1,5 milliárdan használják és segítségével naponta 65 milliárd üzenetet küldenek világszerte.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.