Izrael 2560 töltőállomást tervez az elektromos járművek számára

Better Place töltőállomás

25 millió sékelt fordítana a kormány Izrael töltőhálózatának kiépítésére az elektromos közlekedéshez szükséges infrastruktúra lefektetése érdekében – írja a Xinhua-ra hivatkozva a Villanyautósok.

Az erről szóló terveket hétfőn jelentették be a döntéshozók októberre tűzve ki a négy tender megnyitását, melyek összesen 2560 töltőállomás megépítését foglalják magukban, körülbelül 50-75%-os pénzügyi fedezettel a kormány részéről. Ezek között egyaránt lesznek gyorstöltő-állomások – összesen 60 darab – a városok közötti szakaszokon, ahol a villanyautósok fél óra alatt nagyjából 60-80%-ra tudják feltölteni az autóikat, a többi 2500 pedig kisebb teljesítményű töltő lesz a legsűrűbben lakott területeken, melyekkel mintegy 8 órát vesz igénybe a gépkocsik feltöltése. A nyertes pályázóknak 2019 januárjáig kell aláírniuk a megállapodást. Ez után 2-3 évvel már valamennyi töltő használatra készen fogja várni a villanyautósokat.

Az izraeli kormány előrejelzései szerint 2025-re az újonnan eladott járművek egynegyede elektromos meghajtású lesz az országban. Ez meglehetősen optimista jóslat, tekintve, hogy főleg a kiépítetlen töltőhálózat miatt az elektromos közlekedés még igencsak gyerekcipőben jár Izraelben.

A villanyautók terjedésére az sincs jó hatással, hogy a 2007-ben megalakult Better Place elnevezésű start-up ígéretesen induló, ám tragikusan végződő története továbbra is ott lebeg az emberek tudatában, arra biztatva őket, hogy maradjanak a hagyományos autóknál, amik bárhova gond nélkül elviszik őket. A vállalat akkoriban nem az elektromos autó-töltőkben, hanem az akkumulátor-cserélő állomásokban látta az elektromobilitás jövőjét, így 2012 szeptemberében már 21 ilyen állomás működött országszerte a Renault Fluence Z.E. izraeli vásárlóit támogatva. Ám alig egy évvel és 1000 eladott villanyautóval később a gazdasági válság, belső vállalati viszályok, nemzetközi botrányok és a behozhatatlan veszteségek miatt a Better Place csődöt jelentett, hátrahagyva mindazon autósokat, akik bíztak a tisztább közlekedés törékeny képzetében az országban. Sokan közülük összefogtak, és kreatív módszerekkel oldották meg az autóik további használatát. Voltak azonban olyanok, akik a járművükért kifizetett pénzt követelték vissza, és egy életre elvesztették hitüket a villanyautózásban – írja a Villanyautósok.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSVillanyautósok