Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Azt írja az újság… hogy az izraeli hadseregben egyre több feladatot nemcsak férfiak, hanem nők is elvégezhetnek. Régen csak titkárnőként, kávéfőző asszisztensként, ejtőernyő-hajtogatóként, vagy a katonák panaszirodájaként lehetett katonalányokat látni. Aztán kiképzők is lettek az állóképesség, a katonai szabályzat, vagy akár a fegyverismeret témájában. A kilencvenes évek végétől már harcoló egységekbe is beosztottak katonalányokat, elsőként a légvédelmi rakétásokhoz. Ma már négy vegyes, azaz férfi és női katonákból álló gyalogos zászlóalj is működik, és van néhány női vadászpilóta is.

Egy hely van még zárva a katonalányok előtt: a konyha. Pontosabban a katonai konyhák kósersági felügyelete. Az izraeli hadseregben természetesen kóser konyhák vannak, és ezeket a katonai rabbinátus által kiképzett kósersági felügyelő katonák ellenőrzik. Ez a beosztás eddig csak férfiak számára állott nyitva. Az Izraeli Hadsereg személyzeti irodája már 2014-ben hozott egy olyan határozatot, hogy a katonalányok is elvégezhessék a katonai kósersági felügyelő tanfolyamot. Ám ezt a döntést a tanfolyamért felelős katonai rabbinátus egyszerűen elszabotálta. Mint sok más téren is megtörténik, ennek oka a vallásos férfiak nőktől való rögeszmés félelme volt, melyet csak megerősített a konkurencia korlátozásának az igénye.

Most újra felmerült ez a téma, és a katonaság szóvivője közölte, hogy a következő hónapokban katonalányokat is fel fognak venni ezekre a tanfolyamokra, illetve később a katonai kósersági felügyelő beosztásba.

Malka Puterkovsky, ortodox nőjogi aktivista szerint semmilyen halachikus szabály nem tiltja meg azt, hogy nők is lehessenek kósersági felügyelők. Szerinte a nők ezt a feladatot még jobban ellátnák, mivel ők jobban odafigyelnek a részletekre és rámenősebbek is, mint a férfiak.

- Hirdetés -

És végül egy speciális füstölt tonhal izraeli katonamódra recept.

Hozzávalók:

  • 1 doboz olajos tonhal
  • 20 cm (fegyvertisztításhoz használt) flaneldarab
  • 1 db öngyújtó, esetleg gyufa

Elkészítés:

  1. A tonhalkonzervet kinyitjuk, és egy kevés olajat leöntünk róla.
  2. A flaneldarabot összegöngyölítjük és benyomkodjuk a konzervdobozba, úgy, hogy az olaj jól átitassa.
  3. Visszacsukjuk a tonhal konzervdoboz tetejét, úgy, hogy a flanel egy kis csücske kint maradjon.
  4. Meggyújtjuk a kilógó flanelvéget, és mintegy 20 percig hagyjuk égni.
  5. Óvatosan fogyasztjuk, forró!
close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?