Azt írja az újság… hogy az izraeli hadseregben egyre több feladatot nemcsak férfiak, hanem nők is elvégezhetnek. Régen csak titkárnőként, kávéfőző asszisztensként, ejtőernyő-hajtogatóként, vagy a katonák panaszirodájaként lehetett katonalányokat látni. Aztán kiképzők is lettek az állóképesség, a katonai szabályzat, vagy akár a fegyverismeret témájában. A kilencvenes évek végétől már harcoló egységekbe is beosztottak katonalányokat, elsőként a légvédelmi rakétásokhoz. Ma már négy vegyes, azaz férfi és női katonákból álló gyalogos zászlóalj is működik, és van néhány női vadászpilóta is.

Egy hely van még zárva a katonalányok előtt: a konyha. Pontosabban a katonai konyhák kósersági felügyelete. Az izraeli hadseregben természetesen kóser konyhák vannak, és ezeket a katonai rabbinátus által kiképzett kósersági felügyelő katonák ellenőrzik. Ez a beosztás eddig csak férfiak számára állott nyitva. Az Izraeli Hadsereg személyzeti irodája már 2014-ben hozott egy olyan határozatot, hogy a katonalányok is elvégezhessék a katonai kósersági felügyelő tanfolyamot. Ám ezt a döntést a tanfolyamért felelős katonai rabbinátus egyszerűen elszabotálta. Mint sok más téren is megtörténik, ennek oka a vallásos férfiak nőktől való rögeszmés félelme volt, melyet csak megerősített a konkurencia korlátozásának az igénye.

Most újra felmerült ez a téma, és a katonaság szóvivője közölte, hogy a következő hónapokban katonalányokat is fel fognak venni ezekre a tanfolyamokra, illetve később a katonai kósersági felügyelő beosztásba.

Malka Puterkovsky, ortodox nőjogi aktivista szerint semmilyen halachikus szabály nem tiltja meg azt, hogy nők is lehessenek kósersági felügyelők. Szerinte a nők ezt a feladatot még jobban ellátnák, mivel ők jobban odafigyelnek a részletekre és rámenősebbek is, mint a férfiak.

- Hirdetés -

És végül egy speciális füstölt tonhal izraeli katonamódra recept.

Hozzávalók:

  • 1 doboz olajos tonhal
  • 20 cm (fegyvertisztításhoz használt) flaneldarab
  • 1 db öngyújtó, esetleg gyufa

Elkészítés:

  1. A tonhalkonzervet kinyitjuk, és egy kevés olajat leöntünk róla.
  2. A flaneldarabot összegöngyölítjük és benyomkodjuk a konzervdobozba, úgy, hogy az olaj jól átitassa.
  3. Visszacsukjuk a tonhal konzervdoboz tetejét, úgy, hogy a flanel egy kis csücske kint maradjon.
  4. Meggyújtjuk a kilógó flanelvéget, és mintegy 20 percig hagyjuk égni.
  5. Óvatosan fogyasztjuk, forró!
- Hirdetés -