A meghívás ellenére végül törölték a díjnyertes izraeli filmet Dohukban

a merules haclila izraeli film
A filmből egy részlet - fotó: Oded Ashkenazi

Jona Rosenkier Merülés (HaClila) című filmje négy díjat nyert múlt héten a jeruzsálemi filmfesztiválon, melynek repertoárjából az iraki Dohukban rendezett filmfesztivál szervezői is merítettek.

A nagy sikerre való tekintettel meghívták az alkotást a dohuki nemzetközi programra, de nemrég – politikai okokra hivatkozva – visszavonták a részvételét a versenyben. A Merülést a múlt héten kétszer is vetítették az iraki Kurdisztánban fekvő Dohukban, majd szombaton a szervezők közleményben fejezték ki sajnálatukat, hogy politikai felhívásra ki kell zárniuk a filmet a megmérettetésből.

A Merülés, melyet Torontóban és Lucarnoban is bemutattak, Joáv történetét meséli el, aki egy évvel a családtól való elszakadást követően visszatér az izraeli-libanoni határon fekvő kibucba, ahol gyermekkorát eltöltötte, hogy eltemesse apját. Ekkor találkozik újra bevonulás előtt álló öccsével, akit nemrég libanoni frontszolgálatra soroztak be. Joávon erőt vesz az aggódás testvéréért, ezért egy barátjával együtt különlegesen brutális kiképzést adnak az öccsének, hogy mindenképpen megvédhesse magát. A három fiatal az elhagyott kibucban militáns játékokat folytat, de egy ponton az események kicsúsznak a kezeik közül, elvesztik az irányítást és a kiképzés tragédiába fullad.

Rozenkier a letiltás ellenére nagyon elégedett: „Már az a tény, hogy a rendezők a várható politikai tiltakozás ellenére meghívták és néhányszor levetítették a filmet Dohukban, hálával tölt el. Kár, hogy a világ számos pontjához hasonlóan még itt sem sikerült elválasztani a napi politikát és a művészetet, és a fesztivál költségvetésének megvonásával fenyegették meg a szervezőket, ha nem törlik a műsorrendből a filmemet.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.