Befalni az egészet! – Music Showcase Festival 

evt-yellowsubmerin-oct-18

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Álltatok már szemben egy hatalmas tortával arra gondolva, be kéne falni az egészet? Most az International Music Showcase Festival előtt így vagyok az izraeli könnyűzenével.

Könnyű? Szóval azokkal a műfajokkal, amelyeket a fesztivál szervezői a nemzetközi koncertpiacon eladhatónak gondolnak. Ezek az előadók nem azonosak az izraeli rádiók által agyonjátszott slágerek elkövetőivel. Olyan zenék ezek, amelyek a világ progresszív trendjeihez közelítenek.

És helyi, izraeli ízűek!

Ez a lényege a showcase fesztiváloknak mindenhol a világon. Koncertszervezők, szakújságírók falják majd a tortánkat a jeruzsálemi Yellow Submarine-ban és két tel-avivi helyszínen. A nyolc nap alatt minden zenekarnak jut egy félórányi szelet bemutatkozni.

- Hirdetés -

Fogjunk hozzá!

Az első napon – november 7-én – a jazz és az etno zenék határain járhatunk majd. A nyitó programból kiemelném Abate Berihun | Addis Ken | አዲስ ቀን (“New Day”) koncertjét. Az etióp szaxofonos (élőben hallgatva!) egyszerre idézi az amerikai jazz gigászait és az etióp jazz aranykorát, semmihez sem hasonlítható hangzásvilágát. Külön érdekessége lesz a koncertnek, hogy Abate Berihun énekesként is bemutatkozik majd, mert archaikus zsidó imádságok az új program zenei forrásai.

A másik aznapi ajánlatom Yossi Fine & Ben Aylon koncertje. Nem voltam még koncertjükön, de a felvételeiket hallgatva olyan, mintha a Jimmy Hendrix-féle pszichedelikus blues született volna újjá, ezúttal közel-keleti zenei gyökerekkel.

Másnap, 8-án már délután beindul a zenehabzsolás. Még mindig a népzenék és a jazz keresztelődése az irány. A Near Eastern Voices-ról már írtam. Daniel Zamír a másik favoritom aznapra. A jazz rajongóinak – sehol a világon – nem kell őt bemutatni. Új projektjét Nitzan Bar gitárossal már nagyon várom.

A harmadik napra Tel-Avivba költözik majd a fesztivál. Délután a haEzorban lesz flamenco (Noa Drezner | Flamenca Project), lesz modern jazz fúvóstúltengéssel, amit én nagyon szeretek – The Hagiga Sextet –, és a végén egy jó kis ethno-pop talpalávaló: MAGI HIKRIE. Este az Abraham Hostelben az etióp énekesnő, Hewan Meshesha zenekara, a Ground Heights kezd, aztán Lucille Crew, végül Shiran, aki az easterntől az afrobeatig tartó utazást ígér.

A negyedik – etnót és jazzt ígérő – nap helyszíne ismét a Yellow Submarine Jeruzsálemben. Két menet délután és este. A végén a buharai zsidó zenét játszó családi kompánia, az Alaev Family fog ránk számolni. Azokra, akik végigettük az etno és a jazz menüt.

Majd a november 14-én kezdődő rock indie electro napjaival folytatom.

Befalni, de tényleg!

 

 

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?