Befalni az egészet! – Music Showcase Festival 

evt-yellowsubmerin-oct-18

Álltatok már szemben egy hatalmas tortával arra gondolva, be kéne falni az egészet? Most az International Music Showcase Festival előtt így vagyok az izraeli könnyűzenével.

Könnyű? Szóval azokkal a műfajokkal, amelyeket a fesztivál szervezői a nemzetközi koncertpiacon eladhatónak gondolnak. Ezek az előadók nem azonosak az izraeli rádiók által agyonjátszott slágerek elkövetőivel. Olyan zenék ezek, amelyek a világ progresszív trendjeihez közelítenek.

És helyi, izraeli ízűek!

Ez a lényege a showcase fesztiváloknak mindenhol a világon. Koncertszervezők, szakújságírók falják majd a tortánkat a jeruzsálemi Yellow Submarine-ban és két tel-avivi helyszínen. A nyolc nap alatt minden zenekarnak jut egy félórányi szelet bemutatkozni.

Fogjunk hozzá!

Az első napon – november 7-én – a jazz és az etno zenék határain járhatunk majd. A nyitó programból kiemelném Abate Berihun | Addis Ken | አዲስ ቀን (“New Day”) koncertjét. Az etióp szaxofonos (élőben hallgatva!) egyszerre idézi az amerikai jazz gigászait és az etióp jazz aranykorát, semmihez sem hasonlítható hangzásvilágát. Külön érdekessége lesz a koncertnek, hogy Abate Berihun énekesként is bemutatkozik majd, mert archaikus zsidó imádságok az új program zenei forrásai.

A másik aznapi ajánlatom Yossi Fine & Ben Aylon koncertje. Nem voltam még koncertjükön, de a felvételeiket hallgatva olyan, mintha a Jimmy Hendrix-féle pszichedelikus blues született volna újjá, ezúttal közel-keleti zenei gyökerekkel.

Másnap, 8-án már délután beindul a zenehabzsolás. Még mindig a népzenék és a jazz keresztelődése az irány. A Near Eastern Voices-ról már írtam. Daniel Zamír a másik favoritom aznapra. A jazz rajongóinak – sehol a világon – nem kell őt bemutatni. Új projektjét Nitzan Bar gitárossal már nagyon várom.

A harmadik napra Tel-Avivba költözik majd a fesztivál. Délután a haEzorban lesz flamenco (Noa Drezner | Flamenca Project), lesz modern jazz fúvóstúltengéssel, amit én nagyon szeretek – The Hagiga Sextet –, és a végén egy jó kis ethno-pop talpalávaló: MAGI HIKRIE. Este az Abraham Hostelben az etióp énekesnő, Hewan Meshesha zenekara, a Ground Heights kezd, aztán Lucille Crew, végül Shiran, aki az easterntől az afrobeatig tartó utazást ígér.

A negyedik – etnót és jazzt ígérő – nap helyszíne ismét a Yellow Submarine Jeruzsálemben. Két menet délután és este. A végén a buharai zsidó zenét játszó családi kompánia, az Alaev Family fog ránk számolni. Azokra, akik végigettük az etno és a jazz menüt.

Majd a november 14-én kezdődő rock indie electro napjaival folytatom.

Befalni, de tényleg!

 

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.