Önvezető taxikat indít a Volkswagen Izraelben

Ábra: Volkswagen Group

A Volkswagen és a jeruzsálemi székhelyű, autonóm vezetési technológiát fejlesztő Mobileye (amelyet nemrég vásárolt fel az Intel) együttműködési megállapodást írt alá. Terveik szerint önvezető taxikat indítanak Izraelben – írja az Intelre hivatkozva a bitport.hu.

Előrejelzések szerint a mobility-as-a-service piac, azaz azok a szolgáltatások, amelyekkel igény szerint gurulhatunk, vagy éppen repülhetünk el a megfelelő időben a megfelelő helyre, néhány évtizeden belül a világ egyik legzsírosabb üzletévé fejlődik. Nem csoda, hogy erre a paradicsomi időszakra igyekszik minél több cég a lehető legjobb pozícióba kormányozni magát. Mivel a fejlesztések drágák és a szükséges know-how rendkívül szerteágazó, ezért természetszerűleg alakulnak ki a különböző szövetségek és partnerségek. Egy ilyenre hoz példát most a német autógyártó és az izraeli startup közös projektje.

Önjáró népautók

A Volkswagen és az Intel által tavaly felvásárolt Mobileye önvezető autós szolgáltatás bevezetését jelentette be. Az Izraelben jövőre beinduló programhoz a német konszern adja a járműveket, míg az autonóm vezetéshez szükséges megoldásokat a Mobileye biztosítja. A projekt harmadik szereplője egy ottani autóimportőr cég lesz, amely a flotta menedzseléséért és az üzemeltetésért felel majd. A tervek szerint a csomagot 2022-re már több városban futó, teljesen kiforrott kereskedelmi termékké gyúrják.

A kizárólag elektromos autókból álló robottaxik elterjesztésének érdekében az izraeli kormány is támogatja a New Mobility néven induló szolgáltatást és a mögötte álló vegyesvállalatot. Ez nem csupán a megfelelő szabályozói környezet biztosításában merülhet ki (bár kétségtelen, hogy ez alapvető fontosságú az ilyen ötletek tényleges megvalósításához), de az állami szervek közlekedési adatok megosztásával is hozzájárulnak majd a minél gördülékenyebb ügymenethez.

Jól haladnak

A Volkswagen kétségtelenül erős partnert választott magának, hiszen a Mobileye idén nyáron már előrukkolt a 4-es szintű autonóm vezetésre képes technológiájával, amely magában foglalja a szenzorokat és az irányításért felelős szoftveres környezetet is.

Az autonóm vezetés kifejlesztésében Izrael az egyik piacvezető. Az önvezető autózás elméleti skálája 0-tól 5-ig terjed, ahol a legmagasabb szintet a bárhol, bármilyen körülmények között önállóan elboldoguló robotjármű jelenti. Az izraeliek ettől már csak egyetlen lépésre vannak, hiszen autóik meghatározott területen már képesek mindenféle humán beavatkozás nélkül közlekedni.

Az Intel 14 milliárd eurót fizet az izraeli Mobileye-ért

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

SZERZŐIntel
FORRÁSbitport.hu