28 000 történelmi fotó Izraelről – szabadon hozzáférhető

Szabadtéri Tóra-oktatás 20-as években, Jeruzsálemben - fotó: Wikimedia

Izraeli archívumokból 28 000 fotó várt elérhetővé a Wikimedia Commons szerkesztőinek jóvoltából. A képgyűjtemény ezentúl bárki számára megtekinthető és felhasználható – írja a Calcalist.

Az összegyűjtött fotókon a modern Izrael állam megalapítása előtti időszak emlékei láthatóak. Többek között olyan eseményekről, mint az első zsidó légierő pilótáinak 1939-es avató ünnepsége a jelenlegi Ben Gurion repülőtér helyén; a Zsidó Brit Hadsereg 1941-ben harc közben, vagy éppen egy 1920-az években működő iskola szabadtéri Tóra-oktatása Jeruzsálemben.

A Zsidó Brit Hadsereg harci gyakorlatot végez, 1941 – fotó: Wikimedia

A projekt elkészítéséhez a Wikimédia speciális robotokat fejlesztett ki, amelyekkel az online archívumok átvizsgálhatók olyan képek megtalálására, amelyek szerzői joga már lejárt, és ezek a képek a metaadatokkal feltöltődnek a Wikimedia Commons szervereire.

Minden fotó 1947 előttről származik, tehát az izraeli törvények értelmében – mely szerint a fotók szerzői joga a létrehozásuk pillanatától számított 50 évig érvényes – jogszerűen használhatóak.

Olyan archívumokból is vettek át képeket, amelyek elvileg eddig is bárki számára láthatóak voltak, de azokat nem lehetett megtalálni. Más esetekben a fotókat az archívum vízjelezte, vagy a felhasználás különböző korlátozásai alá helyezte, annak ellenére, hogy a szerzői jog már évek óta lejárt.

regi repulok izraelben
Az első zsidó légierő pilótáinak 1939-es avató ünnepsége a jelenlegi Ben Gurion repülőtér helyén – fotó: Wikimedia

Michal Lester, a Wikimedia Izrael ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Wikimedia Commons olyan szervezetként működik, amely a szabad és nyílt tartalmak népszerűsítésére törekszik. “Megpróbáljuk meggyőzni az online archívumok különböző intézményeit, hogy a Wikimedia Commons segítségével anyagaikat tegyék elérhetővé a nyilvánosság számára” – mondta. Lester hozzátette, hogy a Wikimedia sikeres tárgyalásokat folytatott az izraeli kormány sajtóirodájával (GPO) a fotók nyilvánossá tételéről, de az izraeli állami levéltárak, a Központi Cionista Archívum és az ország más nagy archívumai nem válaszoltak nekik, vagy elutasították kérésüket.

“Ez a projekt arról szól, hogy ha van akarat, akkor minimális erőforrásokkal is hozzá lehet férni az információkhoz” – mondta Lester.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSCalcalist