Ravia Aburabia malabi
Dr. Ravia Aburabia és malabi

Azt írja az újság… hogy a muzulmán világban is felütötte a fejét a #MeToo, azaz #EngemIs zaklattak, fenyegettek, kihasználtak, megerőszakoltak.

A dolog idén februárban kezdődött, amikor egy pakisztáni nő, Sabica Khan, a Facebook-oldalán beszámolt mekkai zarándokútjának élményeiről. A zarándoklat egyik fontos állomása a ‘Tawaf’, amikor a hívők hétszer megkerülik a Kába követ, és ennek során a tömegben ismeretlen férfiak számtalanszor megfogdosták a derekát, a fenekét, és igyekeztek a melléhez dörgölőzni. A bejegyzés nyomán nagyon sok nő hasonló élményekről számolt be, és kiderült, hogy nemcsak a zarándokok, hanem a helyszínen a rendre vigyázó biztonságiak is molesztálták a nőket. A férfiakat természetesen nem zavarta, hogy Mekkában a nők kendőt és a hagyományos, egész testet eltakaró formátlan ruhát viselnek.

Izraelben dr. Ravia Aburabia, egy beduin származású fiatal jogász és emberjogi aktivista vetette fel azt, hogy a helyi arab társadalomban is szembe kell nézni a nőket ért zaklatásokkal. Bár természetesen a gazdagabb, jobb társadalmi helyzetű nők könnyebben tudnak tiltakozni, azért szerinte mégis különös, hogy az izraeli arab szektorban milyen mély a csend ez ügyben. Dr. Ravia Aburabia szerint ennek az oka nem csak a hagyományos patriarchális társadalmi berendezkedés, mely néha nők meggyilkolását is helyesli, hogy a család, úgymond, becsülete tisztára legyen mosva. A fontosabb ok, hogy az izraeli arab szervezetek jó része a palesztin ügy képviselőjének tekinti magát, így ellenségesen viszonyul az izraeli intézményekhez, többek közt a rendőrséghez is. Ez pedig éppen a legtudatosabb, legaktívabb nőkben kelt ellentmondást. Amikor a palesztin férfi harcostársak molesztálják őket, akkor csak az “ellenséghez” lehetne fordulni, ami egyfajta árulás. Az igazsághoz tartozik az is, hogy az izraeli rendőrség nem szívesen foglalkozik ilyen ügyekkel, melyek nagyon hamar politikai meccsé válhatnak.

Szóval mindenütt jó, de van, ahol nőnek lenni nem annyira jó.

És végül vigasz gyanánt egy édes malabi (tejpuding) recept:

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 20 deka cukor
  • 1 csipet só
  • 5 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • fél deci víz
  • 2 evőkanál rózsavíz

Elkészítés:

  1. A tejet egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a sót és a cukrot, elkeverjük, és felforraljuk.
  2. Közben a vízben elkeverjük a keményítőt és a rózsavizet, hozzáadjuk a kicsit bugyborékoló tejhez. Elkeverjük, és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 5 percig főzzük, míg besűrűsödik.
  3. Vizezett poharakba vagy pudingformákba öntjük, és hűtőben kihűtjük.
  4. A tetejére darált diót, pisztáciát, kókuszt vagy fahéjat hintünk, és leöntjük valamilyen sziruppal.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.