naftali bennet es ajelet saked a kneszetben
Bennet és Saked bejelentik, hogy nem mondanak le - fotó: képernyőkép / Facebook

Nem lép ki az izraeli kormánykoalícióból a Zsidó Otthon párt – jelentette be hétfőn Naftali Bennet oktatási miniszter, hozzátéve, hogy ad még egy esélyt Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek.

Ezáltal megmarad a kormányzó koalíció egyfős többsége a parlamentben, és nem kell előrehozott választásokat tartani Izraelben. A koalíciót a Hamász palesztin szélsőséges szervezettel kötött gázai tűzszünet sodorta válságba.

Bennet bejelentése előtt Netanjahu egy közleményében kijelentette: „felelőtlen” lépés volna most megbuktatni a kormánykoalíciót, és előrehozott választásokat tartani. Az oktatási miniszter azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt, ha Netanjahu nem jelöli őt az Avigdor Liberman lemondása miatt megüresedett védelmi minisztérium élére, de a kormányfő vasárnap bejelentette, hogy ő veszi át a tárca vezetését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.