A Vatikán és az izraeli Főrabbinátus együttesen lép fel az eutanázia ellen

papok es rabbik a vatikanban a papanal

Az izraeli főrabbinátus és a Vatikán közös nyilatkozatot adott ki a Rómában tizenhatodik alkalommal megtartott ülésüket követően.

A megbeszélést az ENSZ által meghirdetett „Gyermekek egyetemes napja” alkalmából tartották. Az izraeli delegációt Rasson Arusi rabbi, a vatikánit pedig Peter Turkson bíboros vezette. A két küldöttség a dokumentumban megfogalmazza, hogy sajátos kötelességgel bírnak a leggyengébbek, különösen is a gyermekek iránt, akik a jövő nemzedékek biztosítékai, és akik nem képesek kifejezésre juttatni képességeiket és egyedül megvédeni magukat. A gyermekek személyes méltóságának tiszteletét úgy kell kifejezésre juttatni, hogy ösztönzést és eszközöket biztosítunk számukra ahhoz, hogy fejlesszék gondolkodásukat és cselekvési képességüket.

A társadalomnak, benne a szülőknek, tanároknak nagy felelőssége van a gyermekek erkölcsi és spirituális növekedésében. A gyermekek autonómiáját és szabadságát illető jogok kapcsán a kétoldalú bizottság tagjai rávilágítottak a feszültségre a maximális választási szabadság és a védelem biztosítása, illetve a fegyelmezett vezetés között.

Ferenc pápa is fogadta a bilaterális bizottság tagjait, amely alkalmával megerősítette elkötelezettségét a katolikus-zsidó kapcsolatok fejlesztése iránt, és örömmel értékelte a számára átadott információkat, amelyek egy vallásközi dokumentum-tervezet alapját képezik az élet végét érintő kérdésekben. Utalnak az eutanázia legalizálásának és az orvos által elősegített öngyilkosságnak a veszélyeire. Szerintük ehelyett palliatív kezelést kellene biztosítani és maximálisan tiszteletben kellene tartani az Isten által adott életet.

A nyilatkozat végén a bilaterális bizottság tagjai a Zsoltár (127:3) szavaival emlékeztetnek, hogy a „Gyermekek az Úr ajándékai, a test gyümölcse jutalom”. Az egészséges lelki fejlődés érdekében a gyermekeket meg kell ismertetni a bibliai örökséggel, amelyben a zsidók és a keresztények osztoznak. Arra buzdítanak továbbá, hogy a két közösség tagjai tanulmányozzák a Szentírást, és népszerűsítsék a zsidó-keresztény kapcsolatokról szóló dokumentumokat. Ez lendületet ad a folyamatban levő kiengesztelődésnek és együttműködésnek zsidók és katolikusok között – zárul az izraeli főrabbinátus és a szentszéki kétoldalú bizottság nyilatkozata.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.