A “sztereotip rágalom” izraeli visszhangja

Még “fülünkben cseng” az izraeli miniszterelnök hangja, aki néhány napja egy CNN interjúban dicsérte Orbán Viktor antiszemitizmus elleni fellépését, máris sikerült címlapon cáfolni azt, mégpedig a szorosan kormányközeli Figyelő címlapján, ahol a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Heisler András látható, amint a feje körül bankjegyek hullanak alá.

figyelo antiszemita cimlapja heischler andras bankjegyek
A Figyelő címlapja

Szombat este (december 1.) Netanjahu a külügyminiszteri irodán keresztül közleményt adott ki, amely elítélte a Figyelő címlapját. A közlemény szerint Netanjahu tanácsadója, Reuven Azar közvetlenül az izraeli magyar nagykövethez fordult és felkérte, hogy továbbítsa: „Magyarország kormányának el kell ítélnie az antiszemitizmus minden formáját.”

Izrael budapesti nagykövete a lap megjelenése után Facebook bejegyzésben adott hangot megdöbbenésének és aggodalmának a címlap „burkolt és szégyenletes célzása” miatt.

Tzipi Livni, az ellenzék vezetője ennél még élesebben nyilatkozott, és saját kormányát bírálta mondván: „Az izraeli kormánynak vissza kell térnie az antiszemitizmus elleni küzdelem élére. Nincs olyan izraeli érdek, amely miatt szemet lehet hunyni.

Bárki, aki testvéreinket bántja, bennünket bánt.

Ez a zsidó nép államának morális és történelmi kötelessége és intézkedést kíván.”

Isaac Herzog, a Szochnut, (Zsidó Ügynökség) szervezet elnöke szerint „ezt az elfogadhatatlan, sztereotip rágalmat minden jó szándékú embernek el kell utasítania, és harcolnia kell ellene”.

Az izraeli sajtó is címlapokon hozta a Figyelő címlapját és az azzal kapcsolatos közleményeket.

A ynet médiaoldal “Antiszemitizmus Magyarországon – a magyar zsidó közösség vezetőjét bankjegyekkel körülvéve ábrázolják” címmel számol be a Heisler-cimlapról és az azzal kapcsolatos reakciókról.

Haarec angol és héber nyelvű száma is már a címben kifejezetten antiszemitának nevezi a címlapot, és megjegyzi, hogy a Figyelő lapszámának megjelenése előtt néhány nappal méltatta éppen Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a magyar kormányt az antiszemitizmus ellen és a zsidóság érdekében tett lépések miatt. A Haarec bemutatja azt is, hogy Netanjahu elismerésével ellentétben a magyar kormánytól egyáltalán nem áll távol az antiszemitizmus, valamint a Figyelő kormányközeli lap, és tulajdonosa Orbán Viktor egyik legközelebbi szövetségese. Hasonló cikkeket olvashatnak a Walla és az angol nyelvű The Times of Israel olvasói.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.