Eisenkot találkozott a UNIFIL vezetőjével

gadi ejzenkot unifil ensz
Gadi Eisenkot vezérkari főnök és Stefano Del Col vezérőrnagy, a UNIFIL vezetője 2018. december 9. - fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot vasánap találkozott az Egyesült Nemzetek Szervezetének Libanoni Békefenntartó Missziója (UNIFIL) vezetőjével, Stefano Del Col vezérőrnaggyal, hogy megvitassák az izraeli-libanoni határon zajló folyamatban lévő műveletet a határokon átnyúló alagutak megsemmisítésére.

Az Izraeli Védelmi Erők kedden indította el az Északi Pajzs-műveletet, hogy megsemmisítse a Hezbollah Dél-Libanonból Izraelbe átnyúló alagútjait.

Találkozásuk során a vezérkari főnök közölte, hogy a Hezbollah terrorista szervezet támadóalagútjai az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. sz. határozatának súlyos megsértését jelentik, és a Hezbollah Izrael elleni támadási tervének meglepetés elemeként szolgáltak volna.

Eisenkot ismertette az Északi Pajzs-művelet eredményeit, és kifejezte annak fontosságát, hogy az UNIFIL végrehajtsa az ENSZ határozataiban foglaltakat, ártalmatlanítsa az alagutakat a libanoni oldalon, és megakadályozza, hogy a terrorista szervezet megsértse az ENSZ-határozatokat.

A vezérkari főnök továbbá hangsúlyozta, hogy a felelősség a Hezbollah által Dél-Libanonban épített alagutakért a libanoni kormányt terheli.

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, talált még egy Hezbollah-támadóalagutat. A sorban ez a második teljesen feltárt járat, és a harmadik, melyet a földalatti alagutak megtalálására és megsemmisítésére indított művelet kezdete óta azonosítottak.

A frissen talált alagutat, melynek helyszínét biztonsági okokból titokban tartják, a hadsereg robbanóanyagokkal töltötte meg, hogy a libanoni terroszervezet ne tudja használni.

A kedden talált első alagút egy kfar kilai ház alól indult – méterekre a UNIFIL egyik posztjától – és mintegy 40 méter hosszan nyúlt át Izraelbe. A 2 méter magasságú és szélességű járatot kb. 25 méter mélyen ásták, hossza kb. 200 méter, jelentősen nagyobb, mint a gázai Hamász terrorszervezet alagútjainak többsége.

A második alagutat, mely a libanoni Ramieh faluból indul és az izraeli Zar’it falu közelében végződik, csütörtökön azonosította a hadsereg. A sziklás talaj és az időjárás miatt azonban nem tudtak behatolni a járatba, ezért felszólították az UNIFIL-t és a libanoni hadsereget, hogy semmisítsék meg az alagutat a libanoni oldalon.

Egy vezető izraeli tisztviselő csütörtökön azt mondta, hogy az Izraelben felfedezett alagutak elég nagyok ahhoz, hogy “egész zászlóaljak” használhassák izraeli területre való behatoláshoz, hogy “gyilkosságokat és emberrablásokat hajsanak végre, és izraeli közösségeket és falvakat foglalhassanak el”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSujkelet.live