Nick_Cave
Nick Cave - fotó: David Shankbone / Wikipedia

Cave azt írta, hogy pont a BDS az oka annak, hogy úgy döntött, fellép Izraelben. “Ezzel nem azt fejezem ki, hogy támogatom az ország politikáját, hanem fellépek azok ellen, akiknek a célja a zenészek megszégyenítése, megalázása és elnémítása”.

Az ausztrál rocker 2017-ben két koncertet adott Tel-Avivban (erről itt írtunk) , akkor  sajtótájékoztatót is tartott, ahol Izrael iránti szeretetéről és arról a döntéséről beszélt, hogy felemeli szavát a BDS mozgalom ellen:

„Aki idejön, annak Roger Waters és társai nyilvános megaláztatásait kell elszenvednie, és ezt a séminget senki nem kívánja magának. Úgyhogy sokkal könnyebb feladni és nem eljönni Izraelbe – tette hozzá. „Szégyellem, de ezt csináltam 20 évig. Amikor az izraeli turné ötlete felvetődött, mindig azt mondtam, hagyjuk az egészet.” Ezért végül Cave elvi álláspontot akart képviselni azokkal szemben, akik el akarják hallgattatni, és úgy nyilatkozott, pont a BDS “miatt” jött Izraelbe.

Ezúttal a zenész a honlapján tett közzé egy levelet, amiben egy rajongó kérdésére ad magyarázatot arra, miért lép fel Izraelben és egyben válaszol a zenész Brian Eno felhívására is, hogy Cave csatlakozzon az Izraelt bojkottáló zenészekhez.

Cave azt is írja, hogy nem támogatja a jelenlegi izraeli kormányt és politikáját, együtt érez a palesztin nép fájdalmával (közel 150 ezer angol fontot adományozott palesztin humanitárius célokra) és reméli, hogy a két nép közötti konfliktus megoldásra talál.

Szerinte azonban azok a zenészek, akik nem osztják a véleményét, jobban tennék, ha elmennének Izraelbe, és ott elmondanák a sajtónak és az izraelieknek, mit gondolnak a jelenlegi rendszerről, azután pedig fellépnének, és ezzel zenéjükkel sokkal nagyobb hatást gyakorolnának az izraeliekre, mint a bojkott.

“Mi lenne, ha az Eno bojkott felhivását aláiró 1200 angol művész is mind ezt tenné?” – kérdezi levelében Cave. “Lehetséges, hogy az izraeliek teljesen máshogy reagálnának, mint a jó öreg elutasításra. Végső soron, függetlenül a vitatott területeken végbemenő izraeli tevékenységek helyes vagy helytelen voltától, Izrael egy igazi, élénk, működő demokrácia – igen, arab parlamenti képviselőkkel –, tehát sokkal hasznosabb lenne ezekkel a szavazó izraeliekkel interakcióba lépni, mint elijeszteni az előadókat, vagy teljes mértékeben leállítani minden együttműködést.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.