Több mint 1000 Apple-mérnök dolgozik Izraelben az okostelefonok 3D kameráján

tim_cook_in_israel
Tim Cook az Apple Herzliya-i központjában (2015)

Az izraeli média a Bloomberg Newsra hivatkozva a napokban számolt be azokról a piaci találgatásokról, melyek szerint az Apple azt tervezi, hogy a 2020-ban megjelenő iPhone-jaiba 3D kamerát telepít. A cél az, hogy egy okostelefon kameráját használva a valós, 3D környezetbe virtuális elemeket vetítsünk, és egy kiterjesztett valóságot (AR – augmented reality) hozzunk létre.

Az UBS elemzése szerint az Apple-nek több mint 1000 mérnöke dolgozik a kiterjesztett valóság technológiájának tökéletesítésén Izraelben.

Az Apple 3D kamerájának izraeli története 2017-re nyúlik vissza, amikor az amerikai vállalat megvásárolta a RealFace nevű izraeli startupot. A technológiai óriás izraeli története azonban sokkal korábban kezdődött.

augmented_reality_for_ios

Az Apple 1985-ben lépett piacra Izraelben. A Mac termékek gyorsan népszerűvé váltak a grafikusok körében, de a közönségsiker a Macintosh rendszer sajátosságai miatt még jópár évet váratott magára.

A versenytársaihoz képest az Apple viszonylag későn került kapcsolatba az izraeli high-tech ökoszisztémával. 2012 elején vásárolta meg az Anobit nevű startupot 390 millió dollár körüli összegért. Az Anobit olyan flash memória technológiát fejleszt, amely a 256 gigabytos iPhone-oknak és iPadeknek fontos eleme. Az Apple és az Anobit kapcsolata azért is fontos, mert az izraeli startup 200 alkalmazottja lett az Apple máig folyamatosan bővülő izraeli kutatás-fejlesztés központjának alapja.

apple_anobit

A következő lépés a 150 főt foglalkoztató, 3D szenzorokat készítő PrimeSense megvásárlásavolt 2013 végén. A PrimeSense-ért 350 millió dollárt fizetett az Apple.

2015-ben a LinX Computational Imaging keltette fel az Apple érdeklődését. Az izraeli startup okostelefonokhoz és tabletekhez is használható innovatív kamerái 20 millió dollárt értek meg az Apple-nek.

Az Apple Face ID arcfelismerő technológiája is Izraelhez köthető. A vállalat 2017-ben vásárolta meg a RealFace kiberbiztonsággal foglalkozó izraeli startupot, amelynek 10 alkalmazottja egy arcfelismerésen alapuló képernyőzár technológiát fejlesztett ki.

Az Apple az elmúlt években olyan sikereket ért el Izraelben, hogy a Cupertino-i központja után a második legnagyobb kutatás-fejlesztő központja Herzliya Pituach-ban található. A már említett UBS elemzése szerint az Apple itteni mérnökei fejlesztik a kiterjesztett valóság technológiát, amelyet jól lehet majd használni például az oktatásban és lakberendezésben is. Mondjuk, ha egy új bútort szeretnénk elhelyezni a szobában, akkor lefotózzuk a lakást, majd beleillesztjük a kinézett bútordarabot, és ha tetszik, akkor megvásároljuk.

Az Apple R&D központja Herzliya-ban az egyik legzöldebb épület Izraelben

Az Apple másik nagyobb központja Haifán, a Matam Parkban található. Itt processzorokat fejlesztenek a mérnökök. (Mivel az Intel R&D központja is Haifán található, talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a gyönyörű tengerparti város a világ egyik processzor központja.) Hamár Apple és Haifa kapcsolatáról van szó, akkor érdemes megemlíteni, hogy a vállalat hardware technológiáért felelős alelnöke Johny Srouji szintén haifai. Az izraeli arab IT szakember a Technionon tanult, és az Intelnek, valamint az IBM-nek dolgozott Haifán, mielőtt csatlakozott az Apple-hez 2008-ban.

Az Apple fontos Izraelnek, és Izrael is fontos az Apple-nek. Mint a vállalat vezérigazgatója, Tim Cook is elmondta, az Apple azért van Izraelben, mert “hihetetlen mérnöki tehetség és zseniális emberek találhatóak itt. Nagyon csodáljuk Izraelt.” Saját szavaival ez így hangzott.

https://www.youtube.com/watch?v=QqrkJpBfqSM

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraeli Gazdaság