A választások finisében nem lehetnek névtelen politikai hirdetések a Facebookon

Március közepétől tilos lesz anonim módon az izraeli választásokra vonatkozó politikai tárgyú hirdetéseket elhelyezni a Facebookon – jelentette a tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna kedden.

A Facebook képviselője elmondta, hogy csakis személyazonosságuk ellenőrzése és nyilvánossá tétele után helyezhetnek el a hirdetők az izraeli választások előtti utolsó három héten politikai tartalmú reklámokat, hogy ezzel is segítsék a választások tisztaságát.

Az új, átláthatóságot biztosító szabályozás nem fogja ellenőrzi a közölt állítások tartalmát, de pontosan követni lehet majd, hogy ki a felelős az adott állítás nyilvánossá tételéért.

A világ más pontjain, korábban, a parlamenti választásokat megelőző időszakban a Facebook politikai hirdetések tartalmát, igazsághoz való viszonyát is ellenőriztette alkalmazottjaival, de Izraelben erre nem kerül sor, és így elvileg megmarad a fake news, a hamis hírek közzétételének lehetősége.

A politikai hirdetések átláthatóságát szolgáló szabályokat az amerikai, a brazíliai és az egyesült királyságbeli választások idejére dolgozták ki a Facebook szakemberei, ez lehetővé tette, hogy a fogyasztók megtudják, ki vagy mely párt fizetett az egyes hirdetésekért.

A politikai hirdetéseket hét évig egy nyilvános, ellenőrizhető adatbázisban őrzik, amelyből kiderül, hogy ki, mikor, és mennyi pénzért jelentette meg, és melyik országból fizettek érte.

A Facebook ezzel biztosítja, hogy csakis izraeliek helyezhessenek el az izraeli választásokra az egyes jelölteket, politikai pártokat, vagy egyes pártok szlogenjeit népszerűsítő reklámokat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.