A diákok szégyenkampányt kezdtek a brutális rendőrök ellen

A tiltakozó táblák

A tel-avivi diákok megszégyenítő kampányt indítottak a tüntetőket brutálisan ütő-verő rendőrök ellen, hatalmas táblákra tették fényképeiket és neveiket, s ezekkel tüntetnek. Válaszul az Itamar Ben-Gvir rendőrminiszter felügyelte rendőrség nyomozni kezdett a diákok ellen.

Az izraeli rendőrség közalkalmazott megsértésének, rágalmazásnak és erőszakra való felbujtásnak a gyanúja miatt indította a nyomozást, miután több tel-avivi tüntetésen megjelentek az erőszakos rendőrök képei és adatai.

“Az izraeli rendőrség felszólítja a lakosságot, hogy tartózkodjanak olyan kiadványok közzétételétől, amelyek sértik a rendőröket és családjaikat, és rágalmazzák őket.” A bejelentés ellenére az erőszakra és rágalmazásra való felbujtás miatt indított nyomozáshoz ügyészségi jóváhagyás szükséges, ilyet pedig a rendőrség nem kért.

Nyilván nem is kapna, hiszen mindez törvényes, s annak a következménye, hogy maga a rendőrség nem indít nyomozást a demokratikus jogaikkal élő, törvényesen tüntető állampolgárokkal szemben erőszakosan fellépő rendőrök ellen, nem veti őket ki maguk közül, sőt éppen ellenkezőleg, Itamar Ben-Gvir éppen ezt a viselkedést támogatja.

A tiltakozó diákok a rendőrség közleményére így válaszoltak: “Abszurd a rendőrség döntése, miszerint nem az erőszakos rendőrök ellen, hanem a rendőrök erőszakos magatartását felfedő személyek ellen nyomoznak. A tüntető táblák az elmúlt hetek rendőri erőszakos cselekményeit akarják nyilvánosságra hozni. Szívünk a rendőri erőszak áldozataiért dobog, akik kórházakban fejezték be a tüntetéseket. Nem fogunk meghátrálni.”

“A szégyenletes, uszító kampányt anarchisták egy csoportja végzi a tel-avivi rendőrök ellen, a hősök ellen, akik védik Tel-Aviv lakosainak és Izrael polgárainak biztonságát. Hat hónapja minden héten elhivatottan dolgozom a törvények betartatásán és a közrend fenntartásán. Ez döbbenetes és minden határon túl van. Támogatom a hős izraeli rendőrtiszteket és a rendőröket, akik a terepen lelküket adják, és támadások alatt állnak a közösségi hálózatokon. Bízom benne, hogy továbbra is a legjobb tudásuk szerint végzik munkájukat, ahogy eddig is tették” – védte a verekedő, és a videófelvételek tanúsága szerint gyakran törvénytelen módon, tiltott tömegoszlató eszközöket is bevető, és sokaknak súlyos egészségi károkat okozó rendőröket.

A Polgárjogi Egyesület határozottan támadta a rendőrségi bejelentést. “Nincs alapja a tüntetők zaklatásának az igazat mondó táblák lengetése miatt. Ahelyett, hogy a tüntetőket zaklatják és megpróbálják megsérteni a véleménynyilvánítási szabadságukat, a rendőrségnek inkább arról kellene gondoskodni, hogy az ezen a héten látott brutális és szadista rendőri erőszak jelenségei ne ismétlődjenek meg” – áll közleményükben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.