Izraeli adathalászokat perelt be a Meta

A Voyager Labs bűnügyi profilalkotáshoz árusítja szolgáltatását, amivel szinte minden közösségi felületről ki lehet halászni a nyilvánosan elérhető adatokat, a probléma, hogy ezt haszonszerzés céljából teszi úgy, hogy a platformok üzemeltetőinek ne tűnjön fel.

A Meta közölte, hogy beperli a Voyager Labs “béradathalász” szolgáltatást, mert állítólag hamis fiókokat, saját fejlesztésű szoftvert és IP-címek kiterjedt hálózatát használta arra, hogy titokban hatalmas mennyiségű személyes adatot gyűjtsön a Facebook, Instagram, Twitter és más közösségi oldalak felhasználóitól.

“Az alperes több mint 38 ezer hamis Facebook-felhasználói fiókot hozott létre és használt fel, valamint a felügyeleti szoftverével több mint 600 ezer Facebook-felhasználó megtekinthető profilinformációit, köztük a bejegyzések, kedvelések, baráti listák, fényképek és kommentek, valamint a Facebook-csoportok és oldalak adatait kérte le. Az alperes úgy tervezte meg a Surveillance Software-t, hogy elrejtse jelenlétét és tevékenységét a Meta és mások elől, és az általa kihalászott adatokat haszonszerzés céljából eladta és licencelte” – írták az ügyvédek a Meta panaszában.

A kaliforniai Facebook-felhasználók között, akiknek adatait a Meta szerint összegyűjtötték, voltak “nonprofit szervezetek, egyetemek, hírmédia-szervezetek, egészségügyi intézmények, az Egyesült Államok fegyveres erői, valamint helyi, állami és szövetségi kormányzati szervek alkalmazottai, továbbá főállású szülők, nyugdíjasok és szakszervezeti tagok”. A Meta szerint az adatgyűjtés és a hamis fiókok használata sérti a szolgáltatási feltételeket.

Az izraeli székhelyű Voyager Labs “mesterséges intelligenciával működtetett nyomozói” szolgáltatásként hirdeti magát, amely “több milliárd emberi pixelből és jelből” gyűjt adatokat, és mesterséges intelligenciát használ a kapcsolatok feltérképezésére, földrajzi helyek követésére és egyéb személyes adatok szolgáltatására “a közbiztonsággal megbízott ügynökségek” számára.

“Ezt a hatalmas adatóceánt kihasználva akcióképes betekintést nyerhetnek egyénekről, csoportokról és témákról, majd mélyre merülhetnek, hogy még többet fedezzenek fel” – írták a cég tisztviselői a Meta panaszhoz bizonyítékként csatolt marketinganyagban. A Voyager Labs levélpapírján szereplő szlogen: “Az egyéniséget a fényre hozni.”

A per bejelentésében a Meta Platform Enforcement and Litigation igazgatója azt írta:

“A Voyager saját fejlesztésű és szabadalmaztatott szoftvert használt a Facebook és az Instagram, valamint olyan weboldalak, mint a Twitter, a YouTube, a LinkedIn és a Telegram ellen irányuló kaparási kampányok indítására. A Voyager úgy tervezte meg halász-szoftverét, hogy hamis fiókokat használjon a Facebookra bejelentkezve a felhasználó számára elérhető adatok, köztük a felhasználók profilinformációi, bejegyzései, baráti listái, fotói és kommentjei kihalászására. A Voyager különböző országokban lévő számítógépek és hálózatok változatos rendszerét használta a tevékenysége elrejtésére, többek között akkor is, amikor a Meta a hamis fiókokat ellenőrzéseknek vagy verifikációknak vetette alá. A Voyager nem veszélyeztette a Facebookot, hanem hamis fiókokat használt a nyilvánosan megtekinthető információk lekérdezésére.

Perünk szerint a Voyager megsértette a hamis fiókok, illetve a jogosulatlan és automatizált adatgyűjtés elleni szolgáltatási feltételeinket. A Voyagerrel szemben állandó bírósági végzést kérünk, hogy megvédjük az embereket a bérmunkában végzett adatgyűjtő szolgáltatásokkal szemben. A Voyagerhez hasonló vállalatok egy olyan iparág részei, amely bárki számára nyújt adatgyűjtési szolgáltatásokat, függetlenül attól, hogy kiket és milyen céllal vesznek célba, beleértve a bűnügyi profilalkotást is. Ez az iparág titokban, felügyelet és elszámoltathatóság nélkül gyűjti össze azokat az információkat, amelyeket az emberek megosztanak a közösségükkel, családjukkal és barátaikkal, és olyan módon, amely sértheti az emberek polgári jogait.”

A per legalább a második alkalom, hogy a Meta jogi lépéseket tesz a platformján folyó állítólagos adatgyűjtés miatt.

A teljes cikk a Computerworld oldalán

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSComputerworld