Azt írja az újság… hogy a Jeruzsálemi önkormányzat egy új honlapot indított Mejdele néven. Ezen a város aktuális kulturális eseményeit, tanulási lehetőségeit, önkéntes aktivitási lehetőségeit és sok egyéb témát lehet megismerni. Ez mind szép és jó, de nekem kicsit furcsa a név, amit választottak: a mejdele1 jiddis szó, jelentése: kislány, fruska. Ennek a szónak lekezelő hangulata is van, Alice Miller esete óta.

Az 1972-ben született Alice Miller űrhajós szeretett volna lenni, ezért a Technionon, a Haifai Műszaki Egyetemen repüléstudományt tanult, és közben megszerezte a polgári pilótajogosítványt is. Következő lépésként be szeretett volna kerülni az Izraeli Légierő pilótatanfolyamára, ám helyből elutasították, annál az egyszerű oknál fogva, hogy nő volt. A kilencvenes évek elején oda csak férfiakat vettek fel.

1993-ban a huszonegy éves Alice találkozott az akkor hatvankilenc éves Ezer Weizmannal, aki abban az időben Izrael elnöke volt. Weizman a második világháború idején a Brit Légierő pilótája volt, majd az Izraeli Légierő parancsnokaként fejezte be katonai karrierjét. Amikor a találkozásukon Alice fölvetette, hogy vadászpilóta szeretne lenni, Weizman így válaszolt:

“Ide figyelj, mejdele, láttál már férfit zoknit kötni? Láttál már női sebészt vagy karmestert? A nők képtelenek arra, hogy azt a stresszt elviseljék, amit egy vadászpilótának ki kell állnia.”

Megdöbbentő, hogy némely férfi (és persze nő is) milyen határozottan és büszkén kürtöli világgá a tudatlanságát és ostobaságát. Hiszen Weizman sose hallotta például Charles Gandy nevét, aki immár több mint hatvan éve köt, zoknikat is, és elismert szaktekintély a témában. Hivatásos katona létére elkerülte a figyelmét például Dr. Mary Edwards Walker története is, aki már az amerikai polgárháború idején katonaorvosként és sebészként szolgált, ki is tüntették érte. Weizman műveletlenségének a falát a számtalan női karmester tehetsége sem törte át, mint például Nadia Boulanger, aki már az 1930-as években a legismertebb zenekarok karmestereként lépett fel.

Alice Miller 1994-ben fellebbezett az Izraeli Legfelsőbb Bírósághoz, hogy engedélyezzék nők részvételét a vadászpilóta-tanfolyamokon. A Legfelsőbb Bíróság ezt elfogadta, ám Alice Miller nem ment át a szigorú egészségügyi és állóképességi vizsgákon. De Alice Miller küzdelme nem volt hiábavaló. 1994 óta 38 nő végezte el az Izraeli Légierő pilótatanfolyamát, köztük Roni Zuckerman, a varsói gettófelkelés egyik parancsnokának, Jichak Zuckermannak az unokája.

Most akkor ez a mejdele tulajdonképpen jó-e nekünk, nőknek, vagy nem jó?

Nem, még nem jó.

És persze mi más jöhetne, mint egy pilótakeksz-recept.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • kevés só
  • 20 dkg vaj 
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál kakaópor 
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor

A krémhez

  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál nutella

Elkészítés:

  1. A vajat habosra keverjük a cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a tojást és a mézet, és még pár percig keverjük.
  2. Ezután beledolgozzuk a lisztet, de még nem gyúrjuk össze teljesen, hanem kétfelé vesszük. Egyik feléhez hozzáadjuk a kakaót, és külön-külön meggyúrjuk a tésztát.
  3. A tésztát kinyújtjuk 3-5 mm vastagságúra, és kb. 4 cm átmérőjű kiszúróval korongokat szaggatunk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben megsütjük.
  5. A krémhez a hozzávalókat habosra keverjük, 15-30 percre hűtőbe tesszük, majd összeragasztjuk vele a korongokat.
  1. Mejdele – héberül: מידע’לה – meida’le – információcska

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.