zsido arab no tanar
Fotó: Wikipedia

A krónikus tanárhiány legyőzte az előítéleteket: egyre több arab nemzetiségű tanárt vesznek fel a zsidó iskolákba – jelezte a Háárec.

Nem a jó szándék okozza a változást, hanem a szükség, de igen érdekes hatása van: a zsidó gyerekek óhatatlnaul arab tanárokat látnak, ami számukra világosan jelzi, hogy ők is éppen úgy emberből vannak, mint a zsidók, és ez jelentős lépés lehet az előítéletek ellen.

Először csak az arab nyelv tanáraiként jelentek meg az iskolákban, majd már az angoltanárok egy része is arab nemzetiségű lett, és nyomában több másik szaktárgy előadója.

Az oktatási minsiztérium adatai szerint 2013-ban 465 arab tanított zsidó iskolákban, de a tavalyi tanévban már 805-re nőtt számuk, és az idei tanévben 868-an vannak. a 179-ezer fős tanári karhoz képest ez persze elenyésző szám, de számuk folyamatos  növekedése mégis szót érdemel.

A jelenséghez hozzájárul, hogy amíg a zsidó oktatási rendszerben folyamatos és egyre súlyosabb a tanárhiány a viszonylag csekély fizetések és a nehéz munkakörülmények miatt, közben az arab társadalomban továbbra is magas státuszt jelent a tanári szakma, és – főleg a lányok körében – az egyik legelfogadottab lehetősége a felfelé törő társadalmi mobilitásnak. Az arab tanárok közül minden évben ezrek maradnak munka nélkül, miközben a zsidó szektorban lasszóval keresik a tanerőt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz