Az Új Jobboldal párt választási programja

Részlet a párt kampányvideójából

Megkönnyítendő a közelgő izraeli Kneszet-választásokon való döntést, a következő napokban folyamatosan közöljük az izraeli pártok programjait. Hamarosan táblázatban tesszük közzé minden – parlamenti bejutásra esélyes – párt rövidített programját.

Naftali Bennett oktatási miniszter és Ayelet Shaked igazságügyi miniszter a választások kiírása után (2018 decemberben) bejelentették, hogy kilépnek a Zsidó Otthonból és új pártot alapítanak Hajamin Hechadas, Új Jobboldal néven.

Képtalálat a következőre: „‫הימין החדש מצע‬‎”
A párt logója

A párt jobboldalinak definiálja magát, és szövetséget kínál a vallási és a világi zsidók között. Főbb alapelveik közé tartozik egy palesztin állam lérehozásának ellenzése, a Legfelsőbb Bíróság aktivizmusának korlátozása és a szabad gazdaság támogatása “kölcsönös garanciákkal”. Bennett és Shaked társvezetőként vezeti a pártot. Az eredeti Zsidó Otthon párt pedig a Jobboldali Szövetség (programjuk itt) tömörülésben indul a választásokon.

Telepes Politika

Izrael teljes betelepítésében hisznek, beleértve Jehudát és Somrónt (Ciszjordánia).

A C –Zóna annektálása

Az Izrael fennhatósága alatt tartott C-területekre ki kell terjeszteni az izraeli törvénykezést. Ezen a területen közel félmillió zsidó és 80 ezer arab él. Ezeknek az araboknak állandó lakos-, állampolgár- vagy autónóm státuszt adnának a választásuknak megfelelően és a biztonsági szempontok figyelembevételével.

Jeruzsálem státusza

A teljes és oszthatatlan Jeruzsálem egyedül és kizárólag Izrael fővárosa. Elleneznek mindenfajta megosztást, illetve a közös fennhatóság lehetőségét.

Nemzetállam törvény

A párt programja nem említi magát a törvényt, de az izraeli drúz lakosokkal kapcsolatban a következőket nyilvánítja ki: “A drúz közösség testvéri szövetséget kötött a zsidó néppel. A drúz közösség tagjai életüket áldozták Izrael háborúiban, Izrael államának „húsa és vére” ők. A párt alapítói együtt harcoltak drúz testvéreikkel  és kötelességüknek tartják, hogy azoknak, akik sorsukat Izrael államéhoz kötötték, különleges státusz járjon.”

Gáza

Vasököllel ütnének vissza minden Izrael és lakosai ellen elkövetett erőszak és provokáció esetén. Felfogásuk szerint az ellenség erejének megtörésére és csökkentésére céljából a határt átlépve is akcióba kell lépni, mint ahogyan azt “Bennett miniszter tette a Cuk Eitan-hadművelet alatt a terror-alagutak felszámolása idején”. „Aki megölni jön, előzd meg őt” – a jelszavuk.

LMBT házasság

A Gabizon-Madan dolgozat (amely az állam-egyház kapcsolatának kérdésében készült) ajánlásait veszik alapul, ebben a házasságot kizárólag férfi és nő között határozták meg.

Szombati közlekedés

Szintén a Gabizon-Madan dolgozat ajánlásai alapján járnának el, ebben a szombati közlekedést szűken és megkötésekkel tennék lehetővé.

Koedukált Siratófal

Itt is a Gabizon-Madan dolgozatra hivatkoznak, ez a Siratófalat ortodox imahelyként határozza meg, de ajánlja egy elkülönített, távolabbi imádkozó részleg kialakítását más vallási irányzatoknak.

A kanabisz legalizálása

Nem szerepel a programjukban, de Naftali Bennett pártelnök többször úgy nyilatkozott, hogy elvileg nem ellenzik a könnyű drogok legalizálását, de arról  csak egy átfogó viszgálat fényében döntenének, amely ennek minden vonatkozását megvizsgálná. A párt másik vezetője, Ayelet Shaked igazságügyi miniszterként a saját használat dekriminalizálását megkönnyitő intézkedéseket vezetett be.

A legfelsőbb bíróság törvények eltörléséhez való joga

A párt a programjában a LB alkotmánybirósági jogkérének korlátozását javasolja, az „ésszerűség és arányosság” kikötésének eltörlését az alapvető jogok korlátozásának alkotmányossági vizsgálatánál. Ezen kívül programjuk része jogszabályilag korlátozni a legfelsőbb bíróság törvény-megsemmisítésének jogkörét, amennyiben úgynevezett „alaptörvényről” van szó.

Menedékkérők

Programjukban azt vallják, a legtöbb menedékkérő nem menekült, hanem munkakereső, ezért Izrael nem köteles őket befogadni. A menekültek kiutasításáról szóló törvény újratárgyalása a céljuk, a legfelsőbb bíróság alkotmányossági vizsgálatának kizárásával. Ellenzik az ENSZ-ügynökség javaslatát.

Gazdaság

Céljuk minimalizálni az állami regulációt és a kormányzati beavatkozást a gazdaság minden területén. Ösztönöznék a vállalkozói szellemet és a termelékenységet annak érdekében, hogy az oktatás és a foglalkoztatás területén minden polgár egyenlő esélyekkel indulhasson. Emellett elkötelezettséget vállalnak a társadalom elesettebb rétegei iránt is, amit legfőképpen a regulációk csökkentésével és a szabad piacgazdaság eszközeivel kívánnak elérni.

Oktatás

Meggyőződésük, hogy az oktatási rendszernek azokat az alapértékeket kell a megadnia, amelyek a végzősöket egész életük során segítik és megadják a mindig fejlődő világban való sikeres helytálláshoz szükséges eszközöket, mindezt az egyenlőség és az egyenlő lehetőségek biztosításával az oktatásban. Ennek a lehetőségnek a fő eszköze a minőségi oktatás biztosítása, beleértve a periférián élőket, Izrael minden szektorában, zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt.

Környezetvédelem

A környezet védelemét fontos értéknek és a jövő generációk iránti felelősség részének tartják. Ennek érdekében mind az oktatás, mind az állami reguláció útján intézkednének, illetve támogatják a tömegközlekedés fejlesztését.

Az Új Jobboldal párt héber betűjele a szavazócédulán: נ

Az izraeli pártok programja összehasonlító táblázatban (PDF)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.