A Jobboldali Szövetség programja

Megkönnyítendő a közelgő izraeli Kneszet-választásokon való döntést, a következő napokban folyamatosan közöljük az izraeli pártok programjait. Hamarosan táblázatban tesszük közzé minden – parlamenti bejutásra esélyes – párt rövidített programját.

איחוד מפלגות הימין לוגו.png
A szövetség logója

A Jobboldali Szövetség a 2019-es választásokra létrehozott jobboldali pártszövetség a Zsidó Otthon (Habáit Hajehudi), a Nemzeti Egység (Haihud Haleumi) és a kahanista szélsőjobboldali Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit) pártok tömörülésével.

Építkezés a települési blokkokban

Támogatják az új városok és települések alapítását, és több százezer további telepes befogadásának lehetővé tételét.

„C” (izraeliek lakta) terület annektálása

Támogatják a „teljes izraeli szuverenitás megteremtését Júdeában és Szamáriában”, Júdea, Samária és a Gázai övezet területeit Izrael földjének és Izrael államának szerves részének tekintik. Céljuk az izraeli szuverenitás és jog érvényesítésére az ország ezen részein.

Jeruzsálem státusza

A Bájt Hajehudi programja ezt nem említi. A Nemzeti Egység programja kimondja: „A párt általában Jeruzsálemet, és különösen a Templomhegyet azon vágy tárgyának látja, amelyre a hazájába és hagyományaihoz tartó nép több ezer nemzedéke imádkozott. A mozgalom a zsidó szuverenitás megvalósítására törekszik a Templom-hegyen.

Nemzetállam törvény

Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Egység programja kijelenti, hogy csak azok az arabok maradhatnak Izraelben, akik lemondanak nemzeti törekvéseikről,  és a többieknek az arab országok egyikébe kell mennie.

LMBT házasság

A Nemzeti Egység platformja kimondja, hogy „úgy véli, hogy Izrael államban az apa és az anya az egyetlen elfogadható zsidó és természetes családszerkezet, és így a mozgalom megakadályozza az azonos nemű házasságot vagy más, jogokat biztosító jogszabályokat.

Az LMBT béranyákhoz való joga

A Nemzeti Egység programjában az egynemű párokról azt írták, hogy ellenzik a „más jogoknak a biztosítását, melyek jóváhagyják ezen kapcsolatok családként való elismerését”.

Szombati közösségi közlekedés

A Nemzeti Egység programja nem foglalkozik közvetlenül a kérdéssel, de azt mondja, hogy a párt ellenzi a status quo megváltoztatását. A Jobboldali Szövetség programja szerint a Szombat szentsége és annak megőrzése az egyik legfontosabb érték.

A Siratófal

A Nemzeti Egység platformja kimondja: “A mozgalom a Siratófalnál a szokásos imádkozások megőrzésére fog törekedni, miközben megtartja az összes ember méltóságát, hogy imádkozzon és szabadságot élvezzen, és hogy fenntartsa és erősítse a judaizmus és a halacha értékeit, az izraeli rabbinátus irányításának szellemében. A Szövetség szerint a Főrabbinátus (הרבנות הראשית) a legfőbb hatalom a halacha tanítására Izraeli állam nyilvános helyein, s különösen a szent helyeken és csakis annak az irányítását fogadják el és erősítik.

A kannabisz legalizálása

A pártszövetség tartózkodott a válaszadástól. A Haarecben a múlt hónapban az jelent meg, hogy nem támogatják a dekriminalizáló politikát. Hivatalos álláspontjuk csak az orvosi használatra vonatkozik:„A jobboldali pártok egyesülése rendkívül fontosnak tartja, hogy az orvosi kannabisszal kezelt betegek minden formában megkaphassák azt, felesleges bürokrácia nélkül. A következő ciklusban fel fogunk lépni annak érdekében, hogy ezt a lehető legnagyobb mértékben lehetővé tegyék.

A Legfelsőbb Bíróság törvények eltörléséhez való joga

Felszámolnák a Legfesőbb Bíróság aktivizmusát és ennek megfelelően neveznék ki a bírákat is. Támogatják a LB törvénymegsemmisítési jogkörének jogszabályban kimondott korlátozását.

Harediak behívása

A pártszövetség tartózkodott a válaszadástól. A Bájt Hajehudinak nincs programja. A Nemzeti Unió platformja kimondja: “A mozgalom úgy fog működni, hogy minden katona minden helyzetben anélkül szolgálhasson a hadseregben, hogy feladná hitét és életmódját.”

Nők jogai és képviselete

Mivel Izrael népességének több mint 50%-a nő, ennek az aránynak tükröződnie kell minden döntéshozatali központ összetételében, az állami vezetésben, az izraeli nyilvánosságban és politikai szférában. Ezért támogatják a nők előtt álló mindenfajta akadály leépítését, az egyenlő bérezést, a nőknek járó egyenlő nyilvánosság biztosítását a politikai szférában, az esélyegyenlőség megteremtését az oktatásban és a foglalkoztatásban.

Gazdaság

A szabad piacgazdaság hívei. Emellett támogatni kívánják a perifériát és a rászorulókat.

Oktatás

Céljuk a zsidó értékek és identitás elmélyítése az állami tantervben, a zsidó örökség, a zsidó hagyomány és a zsidó történelem megismerésének elmélyítésére szolgáló oktatási programok kiépítése és erre plusz órakeretek engedélyezése az ezt igénylő oktatási intézményekben.

A Jobboldali Szövetség héber betűjele a szavazócédulán: טב

Az izraeli pártok programja összehasonlító táblázatban (PDF)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.