Anyukám a sós ropogtatnivalók világbajnoka. A kedvencem a juhtúrósa, ami olykor pici rudakban, négyzetekben és rombuszokban, máskor pedig teljesen hagyományos kerekded mini pogácsákban ölt testet, de mindig egyformán finom és abbahagyhatatlan. Kalória akad benne rendesen, de a sós ropogtatnivalóknak már csak ilyen a természete.

Az #Izrael70magyar könyvbemutatóra nem egészen véletlenül készült ilyen, hiszen filozofikusan akár azt is mondhatnám, hogy pontos leképezése az olék lelkiállapotának: Anyukám magyarországi receptje alapján izraeli alapanyagokból készült pogácsa. A lényeg, hogy ez a pogi nemcsak melegen, a sütőből kivéve jó, hanem később is, főleg ha marad, és tökéletesen alkalmas családi rendezvényekre, könyvbemutatókra, filmnézős estékre, sajtótájékoztatókra, vagy bármilyen olyan alkalomra, ahol sok ember van, és szeretnénk egy rakás boldog mosolyt és elismerést bezsebelni – és kifogni a szelet az eredeti esemény vitorlájából, hogy mindenki a MI pogácsánkról beszéljen és könyörögjön a receptért.

Fotó: Bea Bar Kallos

Hozzávalók:

  • 250 g juhtúró (cfáti brindza, a Levinsky utcai világhírű kisboltban kapható, ahol Piros Arany is van)
  • 200 g puha vaj
  • 1,5 bögre liszt
  • 1/2 bögre finomra vágott zöld olajbogyó
  • 1 tasak sütőpor
  • mák

Először a vajat és a túrót alaposan elkeverem, majd hozzáadom a finomra vágott olajbogyót, a lisztet és a sütőport, és alaposan összegyúrom, amíg puha, könnyen formázható tésztát nem kapok. Ha kevés a liszt, lehet még hozzá tenni. Sózni nem szabad a tésztát, mert a brindza is és az olajbogyó is sós, de fel lehet pörgetni egy kis hagymamaggal (nigella). A tésztát a hűtőben hagyom állni legalább 25 percet, de egy éjszaka sem árt neki. A tésztából kb. 1,5 centi átmérőjű kis labdákat gyurmázok, mákba mártom és sütőlapra teszem, ahol kicsit megnyomva a tetejét kilapítom. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt sül meg. Mivel minden sütő más, érdemes odafigyelni nagyon az elején, hogy nehogy nyers maradjon, vagy megégjen. Anyukám reszelt sajtot szokott tenni a tetejére – főleg Karaván és trappista keveréket –, de én ezt a plusz kalóriát megspóroltam most.

Beteavon!

Fotó: Bea Bar Kallos

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.