Herzl helyett Ámosz Oz, ábécéskönyv helyett demokrácia

amosz amos oz es herzl tivadar
Herzl és Oz

Tel-Aviv-Jaffo önkormányzata úgy döntött, hogy idén megváltoztatja az évek során a város gyermekei számára kiosztott év végi könyvajándék összetételét. Mindezt azért, hogy „kritikus gondolkodásra” ösztönözze a fiatalokat, és megismertesse az új nemzedéket a „modern cionizmus” fogalmával.

Az izraeli metropolis gyermekei négy alkalommal kapnak ajándékba könyvet a városi önkormányzattól: a születésükre (a gyermekgondozó állomásokon), első osztályba lépésük alkalmával, hatodik osztályban, amikor középiskolások lesznek és a gimnázium befejezésekor, a 12. évfolyam végén.

Érettségi után

Az érettségizők az elmúlt 20 évben Herzl Ősújország című – megírásakor még utópisztikusnak számító – könyvét kapták („Ha akarjátok, nem mese…”), amelyben a zsidó állam megalapítását álmodta meg és fejtette ki a cionizmus atyja. Ezt mostantól Ámosz Oz Hogyan gyógyítsuk a fanatikust című műve váltja fel. Ez a rövid esszékötet Oz egyik utolsó írása, amelyben kifejti elméletét a palesztin–izraeli konfliktus eredetéről és lehetséges megoldásáról, amelyet szerinte leginkább a mindkét oldalon meglévő, a különböző eszmék kizárólagosságát hirdető fanatizmus, a kompromisszumkészség és a humor hiánya akadályoz meg ilyen régen. Oz szerint nem a fekete-fehér látásmód, hanem az empátia, a kritikus gondolkodás, a saját és egyben a mások igényének felismerése és megértése, s humorérzékkel való kezelése vezethet a tárgyalóasztalhoz és a konfliktusok megoldásához.

Kiindulópontja szerint „az izraeli zsidók és a palesztin arabok közti harc nem vallásháború, habár a fanatikusok mindkét oldalon nagyon szeretnék azzá tenni. Alapjaiban tulajdonképpen területvita a fájdalmas kérdés körül: „Kinek a földje?” Fájó konfliktus két jogos igény, ugyanazon piciny országra vonatkozó két igen erős, igen meggyőző követelés között. Nem vallásháború, nem kultúrák háborúja, nem két hagyomány csatája, egyszerűen ingatlanvita azon, hogy kinek a háza ez. És hiszem, hogy ez megoldható.”

A fanatizmus lényege az a vágy, hogy változásra kényszerítsünk másokat. Az a gyakori késztetés, hogy neveljük a szomszédot, jobbítsuk a hitvest, irányítsuk a gyereket, helyes útra tereljük a testvért, ahelyett, hogy békén hagynánk. A fanatikus a legönzetlenebb teremtmény… igazi emberbarát… Meg akarja menteni a lelkünket, meg akar szabadítani a hibáinktól, a hittől, vagy a hitetlenségtől…” (fordította: Pék Zoltán).

Oz könyvét a városháza kérésére arab nyelvre is lefordíttatták, így a helyi arab iskolák diákjai is anyanyelvükön olvashatják azt.

Elsősök

Az elsősök ezentúl nem Naomi Shemer (Arany Jeruzsálem…) 14 éve megszokott, klasszikus versgyűjteményét kapják, hanem Hila Tov gyerekkönyvét (Mikor derül ki, hogy Michalt megválasztották?), amely a demokrácia fontosságát szeretné a kicsiknek elmagyarázni, külön kiemelve a nemek közötti egyenlőség és a demokratikus folyamatokban való részvétel fontosságát.

Hatodik osztályban

Az általános iskolát befejező diákok pedig mostantól – vallásuknak megfelelően – a Biblia vagy a Korán egy példányát kapják majd ajándékba, eddig ugyanis csak az Ószövetséget osztották.

A városháza szerint azért döntöttek az új könyvek mellett, mert fontosnak tartják, hogy a diákokat a demokratikus értékek és az együttélés fontosságára tanítsák. Hogy olyan nemzedékek kerülhessenek ki az oktatási rendszerből, akik képesek kérdéseket feltenni, kifejteni véleményüket és politikai nézeteiket, akik nem maradnak tudatlanságban, és aktívan részt tudnak majd venni a politikai diskurzusokban.

gyerekkonyv hila tov
Hila Tov könyve – Mikor derül ki, hogy Michalt megválasztották?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet