Fotó: a New Israel Fund Facebook-oldala
Fotó: a New Israel Fund Facebook-oldala

Kicsit meglepődtem, mikor néhány héttel ezelőtt egy tel-avivi buszon utazva a héber után arabul is bemondták az állomások neveit, bár fogalmam sem volt, hogy ez korábban is így volt-e, vagy csak azért nem tudtam róla, mert – az autót előnyben részesítve (ejnye-bejnye!) – hosszú évek óta nem utaztam tömegközlekedéssel.

Aztán ma azt olvasom, hogy nemrég óriási sikert ért el a Szikuj (Esély) civilszervezet, amely hosszú ideje küzdött azért, hogy arabul is megjelenjenek a feliratok a tömegközlekedésben.

Sajnos muszáj volt harcolni valami olyasmiért, aminek 1948 óta nyilvánvalónak és magától értetődőnek kellett volna lennie. Az igazság az, hogy a múltban sokkal több arab felirattal találkozhattunk, csak az utóbbi évek folyamán, tudatos politika részeként lettek fokozatosan kikoptatva.

Örülök annak, hogy az egyesület aktivistái nem adták fel. Még akkor sem, amikor közölték velük, hogy nem lehetséges ez a változtatás, mert az elektronikus kijelzők technikailag nem támogatják az arab nyelvet, és még számos egyéb, sokszor nevetséges (vagy inkább szomorú) kifogással próbálták magyarázni az Esélynek, hogy miért nincs erre semmi esély.

Mostantól kétnyelvűek a feliratok a zsidó és arab településeken lévő állomásokon és buszokon egyaránt. De a munka nem fejeződött be, mert még mindig akadnak olyan állomások és vonalak, amelyeket egyelőre nem frissítettek. Remélem, hogy a Szikuj nem adja fel, és folytatja fontos munkáját a Közlekedési Minisztériummal, amíg a feladatot teljesen végrehajtják.

A tömegközlekedésnek rendkívül fontos a szerepe az erős közös társadalom előmozdítása szempontjából. Az arab állampolgároknak joguk van anyanyelvükön tájékoztatást és szolgáltatást kapni, másrészt fontos, hogy a zsidó állampolgárok a nyilvános szféra természetes részeként kezeljék az arab nyelvet.

Végre Izrael felvilágosultabb része is sikert tudhat magáénak az elmúlt évek antidemokratikus erőinek nyomulása után. Hátha ez kinyitja a többség szemét és szívét, és az emberek észreveszik, hogy több millió arab ajkú is él itt, akik szintén az ország részét képezik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.