Az ártatlanság vélelme

Akár miniszterelnökről, akár palesztin vendégmunkásról van szó.

Múlt szombaton egy megdöbbentően nehéz hét után következett a Slach hetiszakasz: “Egy törvény és egyenlő jog legyen nektek és a veletek lakó idegennek.” (4.Mózes 15:16). Izraelben napokig egy kiskorú ellen elkövetett nemi erőszak vádjával letartóztatott palesztin férfi nevével és fotóival volt tele az izraeli média. Aztán elengedték, a katonai ügyészség vádját ejtették.

szörnyű bűn tragikus áldozataival együtt egész Izrael követeli a valódi bűnös(ök?) bíróság elé állítását és jogos büntetését.

Ahogy a demokratikus jogállamhoz illően az ártatlanság vélelme (a bűnösség vélelmének tilalma) is alapkövetelmény. Hogy ez a jog mindenkit megillessen, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg. Akár miniszterelnökről, akár palesztin vendégmunkásról van szó.

A többség ezt ma csak az egyiknek adná – a tömeget hergelő média meg éppen egyiknek sem.

Szerencsére joggal bízhatunk abban, hogy ebben a folyamatosan gerjesztett indulatoktól hangos közegben az izraeli igazságszolgáltatás intézménye, a legjobb hagyományaihoz híven, továbbra is rendíthetetlenül józan és tárgyilagos marad.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.