Mióta Izraelben élek, nem ettem lekvárt. Nem hiányzott, és eszembe sem jutott, hogy vegyek, az meg főleg nem, hogy készítsek. De van nekem egy csodálatos Nénikém – a jó Tova –, aki ma reggel elém szórt egy kevés barackot, és azt mondta ellentmondást nem tűrő hangon, hogy lekvárt főzünk. Az ember nem szívesen vitatkozik vele, szóval elkezdtem buzgón keresni, hogyan csinálhatok cukor nélküli lekvárt. Nem bonyolult. Két nagy fazék kell hozzá, az egyikben a gyümölcs fő alacsony lángon nagyjából 3 órán át, a másikban pedig a befőttesüvegek nagy lángon. Csírátlanítódnak egészen pontosan. Persze nem sima baracklekvár lett – nem is én lennék –, hanem mangós baracklekvár, mivel iszonyúan finom, és a túlérés határán táncoló mangók is érkeztek a barackok társaságában, és hát akárhogy igyekszünk, nem eszünk meg több kiló mangót…

mangós baracklekvár
Fotó: Bea Bar Kallos

Hozzávalók:

  • 1 kg érett mangó
  • 3 kg érett őszibarack

A barackok tetejét bevágom nem túl mélyen, és egy lábosba teszem, ahol leforrázom, és megpucolom. Mint minden befőttnél, lekvárnál vagy savanyúságnál, itt is fontos, hogy érett és egészséges, hibátlan gyümölcsből készítsük, ha túlérett vagy sérült a gyümölcs, megromlik az egész pikk-pakk, ami nem boldogság – szemben a kész, és finom lekvárral.

A mangót zöldséghámozóval meghámozom, és a megtisztított, feldarabolt barack mellé vágom. Nem kell, hogy szép vagy egyforma darabok legyenek, úgyis szétfő minden. A lábosban lassú tűzön hosszan, legalább 2,5-3 órán főzöm a gyümölcsöket, időközben meg-megkeverve. Közben az üvegeket és a tetejüket felteszem egy óriási, vízzel teli lábosban kifőzni. Forrás után rácson, fejjel lefele kiszárítom, a tetőket is szárazra törlöm. Ha a lekvárunk már jó sűrű és szépen forr, akkor belekanalazom az üvegekbe – ha lehet, csurig töltöm –, lezárom, vastagon újságpapírba csomagolom, és fejjel lefele fordítva hagyom napokon át hűlni. Kb. 3-4 nap múlva visszafordítom, és elvileg ez így, cukor nélkül is eláll. Illetve nem csak elvileg, hanem gyakorlatilag is. Érdemes kis üvegekkel készíteni, mert amit kibontottunk, az 2-3 hetet bír csak hűtőben. Persze ha marad belőle addig.

mangós baracklekvár
Fotó: Bea Bar Kallos

Beteavon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.