Bocsánatot kér a rendőr-reality producere a hamisításért

A Jeruzsálemi körzet dokumentumfilm egyik rendőre
A Jeruzsálemi körzet című dokumentumsorozat egyik rendőre

Ram Landes, a Jeruzsálemi körzet című, a fővárosi rendőrök munkáját követő dokumentumsorozat producere a Facebook-on kért bocsánatot.

“Elnézés kérek a nézőktől és mindenkitől, akit a film készítése és sugárzása megsértett. Ez egy olyan lecke, ami örökre a lelkembe égett.” A produkciót készítő cég közben bejelentette, hogy nem nyugszik bele a sorozatot megrendelő és közvetítő KAN műsor-szolgáltató azon döntésébe, hogy felmondják a velük kötött megállapodásokat.

Landes a Coda cég producere, ez a produkciós vállalat készítette a hónapok óta sikerrel futó Jeruzsálemi körzet című sorozatot, amelynek egyik epizódjában dramaturgiai elemként terhelő bizonyítékot – egy lőfegyvert csempésztek be egy kelet-jeruzsálemi arab lakos házába. Az ügyet a Haaretz újság fedte el, s ezután a műsorszóró KAN tévétársaság megszüntette a filmkészítőkkel az együttműködést, és a filmsorozatot teljes egészében levette a műsoráról, és letiltotta még az elérhetőségét is az interneten.

“Vállalom a felelősséget, és bocsánatot kérek a nézőktől és mindazoktól, akiket sérelem ért a filmfelvétel és annak sugárzása miatt”, írta Landes a Facebook oldalán, “Olyan emberként, aki hisz az emberi méltóságban, minden ember méltóságában, leckét kaptam, ami a lelkembe égett, és ez megváltoztatja az életem menetét. Hiszem, hogy oka van ennek a leckének, és remélem, hogy ez a későbbekben ki is fog derülni”.

Landes elmondása szerint “beleszerettek” a nehéz és fontos munkát végző, ugyanakkor érzékeny, és emberiesen viselkedni is képes rendőrökbe, akik alacsony bérért oly sokat tesznek a polgárok biztonságáért, de “túlzásba estek”, pedig a céljuk az lett volna, hogy erősítsék a társadalom bizalmát a rendfenntartó szervekben.

A Coda produkciós cég azt is bejelentette, hogy etikai kódot fog kidolgozni, hogy a jövőben az ilyen jellegű hibákat megelőzhessék.

Ofer Kaszif, a Hadas/Taal baloldali pártlista parlamenti képviselője a főügyészhez fordult, és a sérelemért felelős rendőrök felelősségre vonásán kívül azt is kérte, indítsanak vizsgálatot arról is, van-e további példa arra, hogy a rendőrség terhelő bizonyítékokat rejt el bizonyos körzetekben illetve az e-fajta nyomozási eszközök használatának lehetőségét is nyomozzák ki.

Még Gilad Erdan, a közbiztonságért felelős miniszter is “súlyos” esetként és “nagy hibának” jellemezte az esetet a 12-es csatornának adott interjúban, és elismerésének adott hangot, amiért a rendőrség nem próbálja eltussolni az ügyet, hanem elismerte a tévedést és vizsgálatot indított az ügyben, hogy ha kell, személyesen is felelősségre vonja az érintetteket.

Jeruzsálemi körzet, avagy így dokumentálunk mi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz