Választási felmérés: A Munkapárt-Geser erősödött, Liberman megőrizte erejét

Gideon Szaár - fotó: Levy dudy / Wikipedia
Gideon Szaár - fotó: Levy dudy / Wikipedia

A Hadasot 12 hírcsatorna közvélemény-kutatása szerint a Likud 30, a Kék-Fehér 29 mandátumot kap. A Munkapárt-Geser és a Demokratikus Tábor hetet-hetet. A Likud-szavazók Gideon Szaárt részesítik előnyben, mint Netanjahu lehetséges utódját.

A 12-es hírcsatorna ma (kedden) közzétett közvélemény-kutatása a 10 nappal korábbi felméréshez hasonló képet mutat a mandátumok lehetséges eloszlását illetően. A kutatás szerint a Likud 30 képviselői helyet kapna, a Kék-Fehér pedig 29-et. A Munkapárt-Geser pártszövetség egy mandátummal erősít, és hét helyet kap, ugyanannyit, amit a Demokratikus Tábor. A Jobbra (Jamína) párt – ez az Egyesült Jobboldal új neve – 11 mandátomot szerez. Az Identitás (Zehut) és a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) pártok nem lépik át a bejutáshoz szükséges határt (3,25%), de viszonylag közel vannak hozzá a 2,9% és 2,7%-os eredménnyel.

A kérdezők azt is megvizsgálták, hogy ki a kedvenc miniszterelnökjelölt. Netanjahu 41%-al áll az élen, Beni Ganz 32%-ot kapott. Ezen kívül azt is megkérdezték a Likud-szavazóktól, hogy kiben látják Netanjahu lehetséges utódját. Azok közül, akik jelezték, hogy a Likudra fognak szavazni, 22%-an preferálták Gideon Szaárt a tisztségre. Gilad Erdan és Miri Regev 12% támogatást kaptak, Jiszrael Kacra 9%, Juli Edelsteinre 6% válaszadó szavazott.

A felmérést a Midgam és IPanel intézet végezte egy Izrael 18 évesnél idősebb népességét reprezentáló 508 fős mintán belül.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.