Izrael és a világ zsidósága 2

Nem mindenkinek jutott hely - fotó: frankpeti / Izraelinfo
Nem mindenkinek jutott hely - fotó: frankpeti / Izraelinfo

A Haaretz újság az izraeli népszabó. A társadalommegosztó héber értelmiségi napilap sikeresen és felháborítóan ügyesen rajzolja a külföld Izrael-képét az angol nyelvű internetes hozzáférhetőségével, mely a kemény kormánykritikájával – sokak szerint az antiszemitizmus kényelmes melegágyaként – a héberül nem olvasókhoz szól. A színvonalához nem érhet fel, de nem is próbálkozik a kormányközeli Israel Hayom angol oldala, de a Yediot Ahronot újság Ynetnews című angol oldala is kicsit más közönséget szólít meg. Az Izraelinfo sok témát vesz át a Haaretz-től, amiért sokan imádják és talán még többen haragszanak rá. A Haaretz egy évvel fiatalabb az Új Kelet újságnál, idén ünnepeli fennállásának a 100. évfordulóját, mázl tov! Többek közt az évforduló alkalmából is szervezett konferenciát együttműködésben a Szochnut Zsidó Ügynökséggel, a Héber Egyetemmel és a Ruderman Alapítvánnyal, a jeruzsálemi Kongresszusi Központban.

Ha azt gondolja valaki, hogy ez a konferencia egy újabb agytágítás volt, az téved. Rögtön a konferencia címét több előadó kifogásolta, mondván például azt, hogy annyi köze van a Haaretznek a zsidósághoz, mint Izraelnek a diaszpórához. Ezt mi, a Haaretz-kritikus diaszpóra-zsidók kihallottuk a beszélgetésekből és az alija előtti életre gondoltunk nosztalgiával, amikor még a diaszpórát csak belülről tapasztaltuk. Mindannyian mást láttunk és hallottunk ezen a konferencián, különböző valóságainkat mutatja be ez a cikk-sorozat.

Amos Schocken, a Haaretz tulajdonos-kiadója nyitotta meg a konferenciát. A beszédében arra kérte Izraelt, hogy legyen igazságosabb, humanisztikusabb ország – olyan ország, amely hű az alapítók elképzeléséhez. Emlékeztetett arra, hogy pontosan egy évvel ezelőtt Pittsburgh-ben tizenegy zsidó embert gyilkoltak meg. A gyilkos a menedékkérőket segítő HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society) zsidó szervezet ellen fejezte ki tettével a gyűlöletét. Schocken szembeállította a HIAS nyitott hozzáállását az izraeli kormány politikájához, amely kiutasította a negyvenezer afrikai menedékkérőt Izraelből, és 2013-ban lezárta a határait más menekültek előtt. Schocken azt mondta: „Izrael tagadja a velük szemben fennálló felelősségét.” Hozzátette, hogy a következő megalakuló kormánynak lehetősége lesz egy liberális kormány létrehozására, mely figyelembe veszi az emberi jogokat – amire a diaszpórában élő zsidók, az izraeli arabok és zsidók is büszkék lehetnek majd.

Reuven Rivlin, Izrael állam elnöke a beszédében azt mondta, a Haaretz és az angol kiadása Izrael kapuja a zsidó világ felé. Ezért a Haaretz-nek nagy a felelőssége. Rivlin megjegyezte, hogy a zsidó világ alapvető beszélgetései egykor a zsinagógákban és a zsidó intézményekben zajlottak, ma pedig a közösségi médiába és a WhatsApp-ra költöztek, ezzel is emlékeztetett a média szerepére. „Ennek nagy része az online zsidó sajtó, melynek oldalain a párbeszéd és a beszélgetés zajlik. Fontos zsidó beszélgetésekre és vitákra kerül sor a Haaretz oldalain” – mondta Rivlin és beszélt a Haaretz Izraelben betöltött szerepéről, a „demokrácia zászlajának” nevezte a lapot, ami a támogatóit és az ellenségeit is eléri.

Delphine Horvilleur, a harmadikként felavatott rabbinő Franciaországban. Emlékezett arra, hogy anno a rabbiszemináriumban egy rabbija azt mondta: amikor elkezdünk egy beszélgetést a zsidóságról, meg kell kérdezni, hogy kinek a zsidóságáról van szó. Elmondta, hogy nyilvános rendezvényeken gyakran ugyanazt a kérdést teszik fel neki: Van-e legitim joga zsidó vezetőként beszélni? „Soha nem teszik fel ezt a kérdést olyannak, akinek szakálla van – ami kicsit hosszabb, mint az enyém. Tapsvihar. Horvilleur a francia liberális zsidó mozgalom társvezetője azt is mondta, hogy alapvető fontosságú a nők zsidóságban betöltött helyét megváltoztató kérdés. „Mivel egy olyan rendszer, ami nem ad helyet a nők számára, az talán nem ad helyet senkinek, akár.  És pont ez a rendszer tekinthető másnak”.

Yoram Yovel pszichiáter-agykutató, Nathan Sharansky a Szochnut egykori főnöke, Likud-politikus, egykori miniszterelnök-helyettes, és Deborah Lipstadt holokauszt történész, a holokauszt tagadás elleni szószóló beszélgetéseiről és beszédeiről, Orbán Viktorról, Magyarország miniszterelnökéről, valamint a konferencián elhangzott magyar témákról a következő cikkünkben számolunk be.

A beszámoló-sorozat első része:

Izrael és a világ zsidósága

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.