Meghosszabbították a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezet mandátumát

Palesztin gyerekek játszanak egy UNRWA táborban a Gázai övezetben, 2013 - fotó: ENSZ / Flickr
Palesztin gyerekek játszanak egy UNRWA táborban a Gázai övezetben, 2013 - fotó: ENSZ / Flickr

Az ENSZ Közgyűlése pénteken három évre meghosszabbította a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezet (UNRWA) mandátumát.

A döntést a világszervezet 169 tagállama támogatta kilenc tartózkodás mellett. Az Egyesült Államok és Izrael ellene szavazott. Benjamin Netanjahu ügyvezető izraeli miniszterelnök korábban a szervezet feloszlatását követelte. Washington pedig leállította a palesztinokat segítő ENSZ-szervezet támogatását arra hivatkozva, hogy az UNRWA bizonyos tevékenységei Izrael-ellenesek.

Ráadásul Pierre Krähenbühl főbiztos, az UNRWA korábbi vezetője november elején lemondani kényszerült az intézménynél ellene folyó – közelebbről meg nem határozott – fegyelmi vizsgálat miatt. Belgium, Svájc és Hollandia felfüggesztette a befizetéseit a vizsgálat lezárultáig.

António Guterres ENSZ-főtitkár Krähenbühl helyére Christian Saunderst nevezte ki. Guterres szóvivője, Farhán Hak pénteken arról beszélt, hogy az ENSZ-közgyűlés a voksolással bizalmat szavazott Saundersnak.

Hak szerint az ENSZ azt szeretné elérni, hogy az UNRWA mandátuma és tevékenységének anyagi fedezete továbbra is teljességgel biztosítva legyen.

A UNRWA oktatási, egészségügyi és lakhatási segítséget nyújt a Ciszjordániában, a Gázai övezetben, Kelet-Jeruzsálemben, Jordániában, Libanonban és Szíriában élő 5,5 millió, regisztrált palesztin menekültnek. Tavaly óta finanszírozási gondokkal küzd, mert legnagyobb adományozója, az Egyesült Államok tavaly radikálisan – az évi 360 millió dollárról 60 millióra – csökkentette költségvetési hozzájárulását, az idén pedig már nem juttatott semmit.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.