Ruhába ágyazott mentőöv egy izraeli dizájnertől

Ugyan nem mai találmány, de Yael Mer a nemzetközi médiában “Evacuation Skirt” nevet viselő 2006-os kreációja sosem volt aktuálisabb, elég, ha az Izraelt  hosszú napok óta sújtó, hirtelen és hatalmas mennyiségben lezúduló, tragikus következményű esőzésekre gondolunk.

Míg az Egyesült Államokban javában tombol (na jó, éppen hogy csak elkezdődött még) a gálaszezon, a vörös szőnyegre bemelegítő hírességek arról hoznak kőkemény döntéseket, hogy idén melyik trendhullámot lovagolják meg. A tét nagy. Egy jól megválasztott, Shrek dús bicepszét idéző, buggyos ujjú Dior Haute Couture, netán egy flitterektől szikrázó, vagy épp aranyba fojtott Valentino napokra a címlapokra pakolhatja viselőjét, rosszabb esetben persze rovatcímlapokra.

Yael Mer özönvíz szoknyája
Yael Mer özönvíz szoknyája

Ehhez képest Yael Mer tervezése (aki mellesleg előbb a jeruzsálemi Bezalel Art & Design Academy, majd a nemzetközi hírű londoni Royal College of Art tanulója volt), a stílusát tekintve egy fokkal szerényebb, igaz, 14 éves múltja ellenére nem is lehetne aktuálisabb, funkcionálisabb. A törzs mentén fekete-fehér csíkos, a ruha résznél pedig élénk narancspiros alkotás tervét közel másfél évtizede vetette papírra a dizájner, mégpedig kifejezetten a klímaváltozás, pontosabban a Katrina hurrikán által ihletve.

Yael Mer a futurisztikus vonalvezetésű darabot a New Orleansban pokoli károkat okozó, 2005-ben lecsapó hurrikán után álmodta meg, úgy, hogy alapfelállásban elegáns outfit. Vízi vészhelyzet, súlyos esőzések, özönvíz esetén pedig a szoknyarész egy átlagos testsúlyú felnőtt nőt elbíró, felfújható kajakká képes kinőni magát. A tel-avivi születésű dizájner úgy nyilatkozott, hogy „a modell megtervezésével fel akarta hívni a figyelmet a klímaváltozással járó veszélyekre, és arra, hogy mindez akár ötvözhető is a divattal”. 

- Hirdetés -
Yael Mer özönvíz szoknyája

A kreációval pár évig csak néhány fanatikus dizájnblog, vagy öko-oldal foglalkozott, futurisztikusnak, űrbélinek, viccesnek titulálva, majd az előző évtizedre szinte eltűnt a virtuális süllyesztőben, mígnem a fokozódó klímaválság, és leginkább a mostani izraeli esőzések kapcsán soha nem volt aktualitással bukkant fel.

A ma Londonban élő tervezőnő az iskolapad elhagyása óta remek karriert futott be, nagy dizájn, enteriőr és divat brandekkel dolgozott együtt, köztük a Stella McCartney-val, mellesleg pedig pár szakmai díjat is bezsebelt. Érdemes a fél szemünket a munkásságán tartani, és nem csak az esőzések kapcsán érdekessé vált zseniális, akár életek mentésére is alkalmas kajak-szoknyája miatt…

Yael Mer özönvíz szoknyája

Yael szintén izraeli társával, Shay Alkalay-jal közös Instagram oldala:

https://www.instagram.com/rawedgesdesignstudio/

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.