Így újítunk izraeli jogosítványt

2020 január 15-től megszűnt a hajnali sorban állás a Közlekedési és Közútbiztonsági Minisztérium ügyfélszolgálati irodái előtt.

Aki korábban próbált meg ügyet intézni a 8 órai nyitáshoz közel, az bizonyára tapasztalta, hogy ajtónyitáskor legalább harmincan akartak egyszerre elsők lenni. Saját tapasztalat, hogy a fél hetes megérkezéskor is csak a hetedik voltam a sorban állók között.

Mindez mostanra a múlté, ugyanis január közepe óta csak a myVisit honlapon keresztül lehet időpontot foglalni és bebocsájtást nyerni a Közlekedési Minisztérium ügyfélszolgálatra is. Arra azért nincs garancia, hogy a lefoglalt időpontban egészen biztosan sorra kerülünk, de várhatóan csökken majd a zsúfoltság.

Fotó: Közlekedési és Közútbiztonsági Minisztérium

Jó hír, hogy nemcsak az időpontfoglalást, de az ügyintézések egy részét is automatizálták, tehát ha szerencsénk van, akár személyes jelenlét nélkül, öt perc alatt, otthonról intézhetjük el például a jogosítvány meghosszabbítását. Lássuk hogyan:

Ha közeledik a jogosítvány lejárati ideje, akkor a központi nyilvántartásban szereplő lakcímünkre a minisztérium kiküldi a megújításért fizetendő díjat (agra) bekérő lapot, ami egyúttal ideiglenes jogosítványként is használható akár a rendes jogosítványt lejárta után 3-4 hónapig.

Ennyi idő áll ugyanis rendelkezésre a díj befizetésre.

A legkényelmesebb megoldás, ha az interneten keresztül, a minisztérium honlapján tesszük mindezt bankkártya segítségével. Ezt még a viszonylag kis szókinccsel rendelkezők is megtehetik, ha használják az automatikus fordítási opciót. Sőt még néhány vidám percet is szereznek maguknak azzal, hogy felfedezik a Google fordító sajátos nyelvi blikkfangjait.

Jó hír, hogy a 10 évre szóló hosszabbításért fizetendő 438 sékeles díjat így akár 10 részletben is kifizethetik.

Akár aktuális nyelvleckeként is tekinthetünk a telefonos opcióra, ehhez sem kell felsőfokú szókincs, a *5678-as számot hívva egy automata telefonrendszer néhány perc alatt végigvezet minket a procedúrán, és ehhez is csupán a bankkártya és a teudat zeut számunkra lesz szükség. Aki jobban kedveli a hagyományos utat és nem riad meg egy kis sorban állástól, az kifizetheti a díjat postán vagy a közlekedési minisztérium ügyfélszolgálati irodáiban is.

Ne felejtsük el, itt kötelező előre időpontot foglalni! 

Választott hazánk digitalizáltságát jól mutatja, hogy az automatikus ügyintézésre is alkalmas risujmatoknál, nem csak új forgalmit vagy jogosítványt válthatunk ki, ha véletlenül elvesztettük a régit, vagy befizethetjük az autó éves vizsgáztatás előtti agráját, de bankkártya ellenében akár a jogosítvány hosszabbítást is elintézhetjük.

Arra azért, ügyeljünk, hogy itt csak a jogosítvány tulajdonosának nevére szóló bankkártyával fizethetünk. Risujmatokat többek között a Superpharm üzletekben találhatunk. Városonként itt kereshetnek rá a közelükben található automatákra.

2019 óta – néhány kivételtől eltekintve – a jogosítványhosszabbításhoz nem szükséges külön orvosi engedély. Amennyiben a jogosítvány tulajdonosa nem esett át a vezetést befolyásoló szívbetegségen, idegrendszeri betegségen vagy a látását befolyásoló szembetegségen (ezek bármelyikét kötelező bejelenteni a minisztériumnak), akkor a jogosítványt privát sofőrök esetén 70 év alatt automatikusan meghosszabbítják 10 évre. 70 év felett a hosszabbítás már csak 2 évre történik, természetesen ekkor is csak orvosi engedély után. A vizsgálathoz szükséges formanyomtatványt a minisztérium honlapjáról lehet letölteni.

A tömegközlekedési járművek (taxi, autóbusz) sofőrjeinek már 60 éves kortól kötelező orvosi vizsgálaton kell részt venniük, mielőtt meghosszabbítják a jogosítványukat. Nekik 60-70 éves kor között ötévente kell orvosi vizsgálaton részt venniük.

Az orvos által aláírt igazolást be kell nyújtani a minisztériumhoz, erre több mód is adott:

A teljes írás a salom-olim.com oldalon olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.