Három koronavírussal fertőzött izraeli a karanténba zárt japán hajón

Mindhárom beteget egy japán kórházba vitték. Izraeli szakorvos fogja hazakísérni a hajón lévő izraelieket.

Az Egészségügyi Minisztérium vasárnap bejelentette, hogy Japánban, a Diamond Princess óceánjáró hajón lévő 15 izraeli közül három megfertőződött a koronavírussal. A három izraelit (köztük egy házaspárt) a betegség enyhe állapotában szállították egy japán kórházba. A minisztérium főigazgató-helyettese, Itamar Grotto professzor várhatóan ma érkezik Japánba, holnap pedig Ran Nir-Paz, a Hadassah Kórház vezető orvosa és fertőző betegségek szakértője utazik oda, hogy figyelemmel kísérjék a betegek kezelését. 

Izrael Katz külügyminiszter a reggeli kormányülésen kijelentette, hogy a karanténba helyezett hajó izraeli utasait hazahozzák, és izraeli karanténban helyezik el őket.

Katz hozzátette, hogy a biztosítótársaságok finanszírozzák az izraeliek hazaszállítását, és hogy a mentés nem veszélyezteti a hazai lakosságot. A külügyminisztérium közlése szerint fontolóra veszik a karanténban lévő izraeliek speciális repülőgéppel való Izraelbe szállításának lehetőségét, miután szerdán vagy csütörtökön feloldják a hajó zárlatát. 

Az Egészségügyi Minisztérium azt is közölte, hogy a vírussal fertőzött izraeliek visszaszállításának lehetőségeit is vizsgálják, hogy izraeli karanténba helyezzék és felügyelet alatt tartsák őket.

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentésére reagálva, a Sheba Tel Hashomer Egészségügyi Központ Hepatológiai és Trópusi Betegségek Intézetének igazgatója, Eyal Leshem professzor elmondta, hogy nagyon bonyolult probléma a koronavírussal fertőzött izraeliek hazarepítése. “Problémás egy ilyen vírussal fertőzött személlyel együtt utazni a repülőgépen, ahol a levegőellátás részben zárt rendszerben történik” – nyilatkozta. Hozzátette, hogy a betegek repülőn történő szállítása kockázatot jelent az orvosi kíséretre és a repülőgép személyzetére is.

Közben szigorítottak az óvintézkedéseken is: mától a Thaiföldről, Hong-Kongból, Makaóból, Szingapúrból érkezőknek is két hetes házi-karanténba kell vonulniuk, de betegszabadságot kapnak erre az időre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.