Ehud Barak, a Munkapárt 1999 és 2001 közötti miniszterelnöke ma vészjósló üzenetet tett közzé. Eszerint az “Ötödik dimenzió” cég ügye, amiről már mi is írtunk, csak előzetese volt a jövő heti választások után ránk váró üldöztetésnek.

Barak szerint az izraeli demokrácia összeomlóban van, s ezt az összeomlást – utolsó lehetőségként – jövő hétfőn állíthatjuk meg. Valódi rémálom az Ohana-Engelman (igazságügyi miniszter-állami ellenőr)-féle rezsim, amit szerinte a felesége és fia által őrületbe kergetett Netanjahu vezet. Ha nem állítjuk meg őket, akkor pillanatokon belül Magyarország, Lengyelország és Törökország útján járunk – jósolja Barak.

A sajtóközlemény a hírek élén az “Ötödik dimenzió” cég elleni bűnügyi nyomozásról csak gyenge előszele annak, ami majd naponta ránk vár a következő átmeneti kormány idején. Ennek az ügynek nem csak “politikai íze van”, ahogy Ganz jellemezte. Ez egy alapjaiban korrupt, irányított politikai döntés volt, mely két célt szolgált: egyrészt a “mindenki korrupt” kép megteremtését, “szimmetria” kialakítását a tisztességes Ganz és Netanjahu között, akinek három hét múlva kezdődik köztörvényes büntetőpere, másrészt megmutatni az államügyésznek, hogy mostantól ki itt a főnök.

Ha hagyjuk, hogy tovább folytassák ezt, akkor holnaptól bármelyikünk ellen hasonló jogi lépéseket tehetnek – véli Barak. Netanjahunak már nincs vesztenivalója, hamarosan megkezdődik a tárgyalása. Semmi sem állítja meg, még a jogszabályok sem.

Tudja, hogy még újabb nyomozások is várhatnak rá: a részvények ügye, hamis jelentése az állami ellenőrnek kapcsolatáról unokatestvérével, utána a tengeralattjáró-ügy, a gázügy, és ki tudja, mi még.

Ha nem alakul közvetlenül a választások után egy Netanjahu nélküli kormány, ha az eredmények lehetővé teszik számára, hogy magának követelje az új kormány megalakításának jogát, akkor ne számítsunk a közmegegyezésre, a demokrácia őreire. Már mélyen bénító félelemben vannak.

Ha az ellenzéki vezetők és szavazóik nem ébrednek fel és kezdenek nyílt és könyörtelen küzdelembe a hátralévő napokban, akkor ez a bénultság tovább fog mélyülni és növekedni – állítja Barak.

A főügyész nem fog eleget tenni kötelezettségének, és nem fogja megállapítani, hogy a korábbi kormányzása idején megvesztegetéssel és csalással vádlottá lett személy nem hozhat létre új kormányt. Mert tudja, hogy ilyen szakvélemény után másnap kirúgják.

Barak szerint a bírók és az ügyészek megfélemlítése révén nem lesz törvényes akadálya Netanjahu lépéseinek, és a legfelsőbb bíróság sem fog közbelépni, mert évek óta tartó propagandával “a nép ellenségévé” tette ezeket a bírókat. Ellenük fordította a közvéleményt, és a közhangulat kiélezése – és az évek óta ellene irányuló propaganda miatt – “kasztrált” államelnöknek sem lesz módja megakadályozni Netanjahu kinevezését.

Pedig nincs semmiféle szimmetria a megvesztegetési ügyben már törvényes vádlottá lett, és újabb ügyekben gyanús Netanjahu, és az “Ötödik dimenzió” cég ügyében állítólagosan gyanú árnyékával beszennyezett Ganz között.

Ugyanúgy, ahogyan a médiában sincs szimmetria Netanjahu bántó bálványozása, és Ganz és környezetének állandó megrágalmazása között.

Mi következik mindebből? – teszi fel a kérdést Barak. És meg is adja a választ: Először is meg kell nyerni a választásokat.

Ez nem játék, hanem az utolsó esély arra, hogy megmentsük Izrael jövőjét és a demokráciát a pusztulástól, amit maga a miniszterelnök hoz rá. És végünk lesz, ha kudarcot vallunk. Létkérdés mindannyiunk számára, akik hiszünk a cionista jövőben, a függetlenségi nyilatkozatban, egy a zsidó és demokratikus, liberális és nemzeti, büszke és biztonságos Izraelben, hogy szavazzunk a centrista vagy baloldali pártok egyikére.

Másrészt az ellenzéki vezetőknek, élükön Ganznak azonnal ki kell állniuk a nyilvánosság elé, és a lehető legkíméletlenebbül fel kell tárniuk az adott helyzet veszélyeit és lehetőségeit. Teljes erejükből harcolniuk kell – a törvényes kereteken belül – az államügyészre, a legfelsőbb bíróságra és az államelnökre nehezedő nyomással szemben, hogy teljesítsék kötelességüket – jelöli meg Barak a megoldást.

Szerinted ki fog a március 2.-i választások után kormányt alakítani?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.