Kit mentsünk meg? Netanjahut, vagy Izraelt?

Sasz és Likud plakátok egy szavazóhelyiség mellett - fotó: frankpeti / Izraelinfo
Sasz és Likud plakátok egy szavazóhelyiség mellett - fotó: frankpeti / Izraelinfo

A két nagy párt, a Likud és a Kék-Fehér kampányából kiderült: az ország a szakadék szélén táncol; vagy elveszíthetjük Izrael, a világ, és a világörökség legnagyobb államférfiját, Benjamin Netanjahut, és jöhet a baloldali rémuralom – állítja a Likud, vagy vége Izraelnek, és jön Erdogan-Netanjahu diktatúrája, ha nem a Kék-Fehérnek adjuk féltve őrzött kis cédulánkat, egyetlen állampolgári kincsünket.

Vagyis két ránk váró tragédia közül kell választanunk, nincs mese. A kérdés eldöntéséhez, hogy melyik lesz a kisebbik rossz, ajánlom kedves olvasóink szíves figyelmébe Juvál Harari cikkét.

Addig is a tények: a közvélemény-kutatók szerint az utolsó két hétben feljött a Likud, egy rettenetesen mocskos kampányfinissel, Ganz elleni személyes, gusztustalan és övön aluli támadásokkal, lehallgatott és kiprovokált beszélgetések hangfelvételeivel, ártatlan facebook szelfik “Ganz szeretője, fújj” bemutatásával stb. Netanjahu behozta a kampány teljes idején másodikként futó Likudot.

És Netanjahu taktikát váltott: eddig a választások előtti héten és a választások napján sírva könyörgött: “gewald”, segítség, mentsék meg őt, mert különben mindennek vége, a világnak, ahogy eddig ismertük, és elveszett az üdvözítő jobboldal. Azonban – oly sok használat után –szeptemberre ez a taktika elkopott, olyan Likud-fellegvárakban, mint Beer Séva vagy Netanja már nem hatott, közel tíz százalékkal kevesebben szavaztak a Likudra.

Most tehát mással operál a kormányfő, akiről bármit is gondolunk, zseniális kampánystratéga, Arthur Finkelstein legügyesebb tanítványa: most az az üzenet, hogy csak egy hajszál választ el a teljes győzelemtől, a Liberman nélküli 61 mandátumtól, a parlamenti többségtől. És ez a szavazat a Tiéd kell legyen, hogy végre véget vess ennek az áldatlan, majd egy éve tartó patthelyzetnek. És akkor végre jöhet egy újabb rendes Netanjahu-kormány.

Ezúttal győzelmi hangulat van a Likud-központban, miután Netanjahu teljesen törvénytelenül – merthogy péntek óta tilos közzétenni ilyen adatokat, de hát a törvény számára csak addig számít, míg érdekeit szolgálja –, szóval törvényt sértve vasárnap bejelentette, hogy a legújabb, – ki tudja miféle, valójában létezik-e egyáltalán, vagy kamu az egész? –, szóval az új adatok szerint a jobboldali tömb 59.7 százalékon áll.

A pénteki, valós adatok ezzel szemben 57-58 mandátumot ígérnek csak nekik, és ringben maradt Ben Gvir is, ami valószínűleg 1-2 mandátum kukába kerülését jelenti, s a Trump-tervvel sikerült annyira felhergelni az ország húsz százalékát jelentő arab kisebbséget, hogy ezúttal talán legalább olyan arányban az urnákhoz járulnak, mint a zsidók. Vagyis igen valószínűtlennek tűnik Netanjahu adata, de nem is ez a cél, hanem a mozgósítás új módszerrel, a győzelem közelségének ígéretével.

Közben a Kék-Fehér valóban beveti a gewaldot, “mentsük meg Izraelt, nekik csak az számít” – mondják, hiszen számukra visszaesést hoztak az utolsó adatok, noha a péntekiek egy része szerint sikerült megállítaniuk a Likud térnyerését. Nagy a tétje a választásoknak, de mikor volt errefelé kicsi?

Ezért arra kérek minden szavazati joggal rendelkező olvasót, hogy éljen jogával, és kötelességével, és járuljon a számára kijelölt választóhelyiséghez, mert igenis számít minden egyes voks.

És egy sokak számára reményt keltő adalék: a ynet stúdiójában megszólaló jövendőmondók, olyanok, akik a múltban rá szoktak hibázni a történésre, a Netanjahu-korszak gyors végét jósolták, és Ganz kormányalakítását. Itt lehet megtekinteni szereplésüket, ha elcsüggednénk a Likud mámoros győzelmi jelentéseitől.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.