Koronavírus – 21 izraeli beteg; Az Iberia és az Alitalia légitársaságok Izraelbe induló járatokat szüntetnek meg – percről-percre

Nyomon követjük és itt közöljük a koronavírussal kapcsolatos fontosabb izraeli fejleményeket. A cikk folyamatosan frissül…

12:05 Az Egészségügyi Minisztérium vasárnap megvitatja, hogy ki kell-e terjeszteni az Egyesült Államokból és az összes európai országból visszatérőkre a kéthetes karanténba helyezést.

11:52 Körülbelül 3000 turista hagyta el Izraelt a tegnapi (péntek) nap folyamán, szervezett módon, az Izrael által kiadott rendelkezések alapján – közölte a a Népesség- és Bevándorlásügyi Hatóság. Azt is elmondták, hogy “az elmúlt két hétben felgyorsult tendencia mutatkozik a külföldiek Izraelből való távozására”.

A hatóság bejelentése szerint buszokkal készen állnak több száz külföldi állampolgár fogadására a Ben Gurion repülőtéren, a Repülőtéri Hatósággal együttműködve. Azt is közölték, hogy segítenek a Palesztin Hatóságban tartózkodó turisták eltávolításában.

10:40 Tizenöt amerikai turista van karanténban egy betlehemi szállodában a koronavírus terjedése miatt – közölte a Palesztin Hatóság szóvivője.

10:20 A keleti-jeruzsálemi 38 éves buszsofőr állapota súlyos, de stabil, a tibériási Poria kórház szerint, ahol ápolják. A kórház arról értesítette a nyilvánosságot, hogy koronavírus-beteg állapota tegnap óta nem változott, és hogy az intenzív osztály személyzete kezeli. Hozzátették továbbá, hogy tegnap megkezdték a vírusellenes kezelést. “Kapcsolatban vagyunk a beteg testvéreivel” – mondta Dr. Hager Mizrahi, a kórház igazgatója. Az Egészségügyi Minisztérium megköszönte a kórház vezetőségének és személyzetének a “lenyűgöző mozgósítást.”

08:57 Rishon Lezion-i étterem és kávézó Ramat Hasharonban: a 18. izraeli koronavírus-beteg (az eddig diagnosztizált 21-ből) tartózkodási helyeinek listája az Egészségügyi Minisztérium honlapján megtalálható.

08:16 Az Alitalia és az Iberia Airlines pénteken bejelentette az Izraelbe indított járatok visszavonását, mivel Izrael számos európai országból nem engedi, hogy a külföldiek a területére lépjenek. Az Iberia, a spanyol nemzeti légitársaság bejelentette, hogy Tel-Avivba irányuló járatát március 6-tól március 31-ig ideiglenesen felfüggesztik. Az olasz nemzeti légitársaság, az Alitalia bejelentette, hogy jelentősen csökkenti az Izraelbe induló járatok számát, amely napi egy járat lesz Tel-Avivból Rómába.

23:05 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy Izraelbe látogató francia turistát koronabetegnek diagnosztizáltak, miután visszatért hazájába. A turista vasárnap 12:30-kor érkezett Izraelbe a Transavia Company 3930-as járatán, és másnap 13:00-kor tért vissza Franciaországba a Transavia 3933-as repülőgépén. Vasárnap a turista vonattal indult a Ben Gurion repülőtérről a jeruzsálemi központi állomásra, ahova 14:00-kor érkezett. Aznap este 20:00 és 23:00 között családi eseményen vett részt a jeruzsálemi Ramban-zsinagógában. Másnap, 10:30 és 12:00 között, a “Hillel” kávézóban tartózkodott a Ramat Beit Hakerem negyedben, és 12:30-kor vonattal utazott Jeruzsálemből a Ben Gurion repülőtérre.

21:07 Az Egészségügyi Minisztérium közzétette annak a repülőjáratnak az adatait, amelyen a Madridból visszatérő és koronavírussal diagnosztizált izraeli beteg utazott. A beteg Izraelből a IZ231 járattal indult, amely 8:00 órrakor indult a Ben Gurion repülőtérről. Az utas megnézte a Real Madrid és Barcelona közötti labdarúgó-mérkőzést, majd hétfőn 21:15 órakor indult Madridból Brüsszelbe a Brussels Airlines SN3728 járattal. Onnan indult Izrael felé az SN3293 repülőjáraton, amely kedden 2:35-kor landolt.

21:02 A Rambam Kórház arról számolt be, hogy az Ausztriából visszatért és koronavírussal diagnosztizált izraeli elszigeteltségben van, és állapota jó volt. A beteg 32 éves haifai lakos.

20:55 Az Egészségügyi Minisztérium fontolgatja minden európai és amerikai országból visszatérő izraeli házi karanténba küldését.

18:35 A ramallahi egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a koronavírus-fertőzések száma Betlehemben 16-ra emelkedett, miután ma este 9 további beteget találtak. A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy Gázában nem fedeztek fel koronás eseteket.

18:20 Egy további izraeli koronavírussal fertőzött izraelit diagnosztizált, és ezzel a betegek száma 21-re emelkedett. A beteg egy harmincas éveiben járó, Haifa környéki lakos, aki ezen a héten vasárnap tért vissza Bécsből. A férfit karanténba helyezték.

17:55 Egy további korona-fertőzöttet találtak fel Izraelben. A beteg egy 30-as éveiben járó, az ország központjában élő lakos, aki ezen a héten hétfőn tért vissza Madridból.

17:08 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy Izraelbe látogató olaszországi turistáról kiderült – miután visszatért hazájába –, hogy a koronavírus hordozója. A minisztérium nyilatkozata szerint a turista február 23-án 13:55-kor érkezett Izraelbe az AZ806 számú olaszországi járaton. A tel-avivi Dan hotelben szállt meg, szobájában és az “Animar” étteremben tartózkodott. Taxival eljutott a Tel-Aviv Haarbaa utca 21. számához, és az épület 17. emeletén időzött.

15:50 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy két, Izrael központjából való, 50 éves lakos megfertőződött a koronavírussal, miután visszatértek Madridból és Zürichből. A két beteget, akikkel 19-re emelkedett a vírussal fertőzött izraeliek száma, elkülönítették. Hamarosan közzéteszik a pontos repülési számokat és a tartózkodási helyeiket.

14:07 Az El Al légitársaság bejelentette, hogy ezentúl nem indítotja a Barcelona, Berlin és Zürich járatokat az utasok részéről jövő lemondások miatt. A társaság szerint ez kereskedelmi kiigazítás, nem pedig a vonalak törlése.

10:55 Egy 38 éves kelet-jeruzsálemi lakos, akit ezen a héten koronával diagnosztizáltak, jelentős tüdőgyulladásban szenvedett, és antibiotikumokkal kezelték a tibériási Poria Kórházban. A beteg, aki buszsofőr, egy turistacsoportokat vezetett Spanyolországból, Németországból és Görögországból, miután rosszul érezte magát, az orvosi központhoz fordult.

06:55 A Népesség- és Bevándorlásügyi Hatóság közzétette azon országok listáját, amelyekből tilos a külföldiek belépése Izraelbe.

22:15 Naftali Bennett védelmi miniszter arra utasította az IDF-t és a megszállt területek kormányzati műveleteinek koordinátorait, hogy a Palesztin Hatósággal együttműködve vegyék Betlehemet zárlat alá – a koronavírus gyors terjedésének megfékezése érdekében. Ez azt jelenti, hogy izraeliek és palesztinok sem utazhatnak a városba, és onnan senki nem jöhet ki. A blokád ma estétől további értesítésig lesz érvényes.

21:07 Izrael és a Palesztin Hatóság képviselői találkoztak, hogy összehangolják a koronavírus terjedése elleni közös harcot. A megszállt területek kormányzati műveleteinek koordinátora, Kamil Abu Rukon tábornok ma elmondta, hogy mintegy 250 koronavírust felismerő tesztkészlet került át Izraelből a Palesztin Hatósághoz. Dalia Basa, a polgári közigazgatás egészségügyi részlegének koordinátora elmondta: “A baktériumok és a vírusok nem állnak meg a határon. Folytatjuk az erőfeszítéseket, hogy a palesztin hatóságnak segítséget nyújtsunk a vírus Ciszjordániában való elterjedésének megakadályozásában, mert az izraeli érdek és ezt diktálja a humanitárius gondolkodás.”

20:15 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy diagnosztizálták a 17. izraeli beteget – az ország központjából való lakót, aki Olaszországból tért vissza. A beteg múlt szombaton érkezett egy EasyJet-járattal Tel-Avivba. Az Egészségügyi Minisztérium felkér mindenkit, aki ezen a járaton utazott, hogy vonuljon otthoni elszigeteltségbe.

Szerinted a koronavírus Izraelben...

  • ...hamarosan országos járvány lesz, és leáll az élet (45%, 223 Votes)
  • ...csak hisztéria, és holnapra vége (43%, 215 Votes)
  • ...akármi is lesz, holnap alaposan bevásárolok (12%, 58 Votes)

Összes szavazó: 496

Loading ... Loading ...

Előző napi fejlemények az izraeli koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.