Koronavírus Izraelben – 17 beteg; rendezvények törlése; Betlehem zárlat alatt – percről-percre

Nyomon követjük és itt közöljük a koronavírussal kapcsolatos fontosabb izraeli fejleményeket. A cikk folyamatosan frissül…

22:15 Naftali Bennett védelmi miniszter arra utasította az IDF-t és a megszállt területek kormányzati műveleteinek koordinátorait, hogy a Palesztin Hatósággal együttműködve vegyék Betlehemet zárlat alá – a koronavírus gyors terjedésének megfékezése érdekében. Ez azt jelenti, hogy izraeliek és palesztinok sem utazhatnak a városba, és onnan senki nem jöhet ki. A blokád ma estétől további értesítésig lesz érvényes.

21:07 Izrael és a Palesztin Hatóság képviselői találkoztak, hogy összehangolják a koronavírus terjedése elleni közös harcot. A megszállt területek kormányzati műveleteinek koordinátora, Kamil Abu Rukon tábornok ma elmondta, hogy mintegy 250 koronavírust felismerő tesztkészlet került át Izraelből a Palesztin Hatósághoz. Dalia Basa, a polgári közigazgatás egészségügyi részlegének koordinátora elmondta: “A baktériumok és a vírusok nem állnak meg a határon. Folytatjuk az erőfeszítéseket, hogy a palesztin hatóságnak segítséget nyújtsunk a vírus Ciszjordániában való elterjedésének megakadályozásában, mert az izraeli érdek és ezt diktálja a humanitárius gondolkodás.”

20:15 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy diagnosztizálták a 17. izraeli beteget – az ország központjából való lakót, aki Olaszországból tért vissza. A beteg múlt szombaton érkezett egy EasyJet-járattal Tel-Avivba. Az Egészségügyi Minisztérium felkér mindenkit, aki ezen a járaton utazott, hogy vonuljon otthoni elszigeteltségbe.

19:30 Az Oktatási Minisztérium bejelentette, hogy a koronavírus terjedése miatt 3694 tanuló, gyerek és tanár van jelenleg házi karanténban. Ezek közül 3447 tanuló, 147 óvodáskorú és 200 tanár. A karanténban tartózkodó izraeliek száma közeledik a 100 000-hez.

18:08 A palesztin Egészségügyi Minisztérium Ramallah bejelentette, hogy hét koronavírus- beteget diagnosztizáltak Betlehemben.

17:20 A Külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki a Franciaországba, Németországba, Svájcba, Ausztriába és Spanyolországba utazók számára – azokba az országokba, ahonnan a hazaérkezőknek kéthetes elszigeteltségbe kell mennniük. A minisztérium szerint ezekben az országokban a nagykövetségek továbbra is rendesen működnek.

17:15 A rendőrség nyomozást indított nyolc gyanúsított ellen, akik megsértették a házi karanténra vonatkozó rendelkezéseket.

17:10 Diagnosztizálták a 16. izraeli koronavírus beteget: görög turistákat utaztató, 38 éves buszsofőr Kelet-Jeruzsálemből. A férfit a Poria kórházban kezelik karanténban.

16:30 Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy vasárnap a pénzügyminiszter sürgősségi alapot hoz létre az üzleti szempontból kritikus vállalkozások támogatására. Azt is elmondta, hogy amennyiben a korona-válság súlyosbodik, üzleti segélyeszközöket kínálnak majd a helyzet miatt válságba jutott cégeknek. 

Netanjahu elítélte a Maccabi Tel-Aviv kosárlabdacsapatot az egészségügyi minisztérium utasításának be nem tartása miatt, miután tegnap este mérkőzést játszott annak ellenére, hogy két héttel ezelőtt Spanyolországból tértek vissza.

A Lufthansa, a Swiss és Austrian Airlines Izraelbe induló járatokat von vissza

16:00 A Lufthansa csoport, amelybe a svájci és az osztrák légitársaságok is beletartoznak, ma bejelentette, hogy a közeli vasárnaptól március 28-ig minden Izraeli járatot töröl. A mai naptól számítva ez összesen 7 100 törölt járatot jelent. Lufthansa elmondta: “Az Izraelre vonatkozó szigorúbb belépési iránymutatások miatt az Izraelbe irányuló járatok iránti igény jelentősen csökkent. Lufthansa a változásokat gazdasági és működési okokból kénytelen meghozni, mivel sok utast nem engednek belépni Izraelbe.”

A csoport arról is beszámolt, hogy a hétvégén egyes járatokat töröltek, mivel az új izraeli rendeletek megtiltják a légi személyzet belépését az országba. A Lufthansa általában napi tíz járatot indít Tel-Avivba, és heti egyet Eilatba.

A WizzAir ma bejelentette, hogy az Egészségügyi Minisztérium iránymutatásait követően néhány járatot töröl a Bécs – Tel-Aviv / Bécs – Eilat útvonalon.

15:17 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy a görög turistákat, akik február 19 és 27 között tartózkodtak Izraelben és a Palesztin Hatóság területén, koronavírus-hordozóként diagnosztizálták, miután visszatértek hazájukba. Azt is jelentették, hogy az Egészségügyi Minisztérium a Palesztin Hatósággal együttműködve nyomozást folytat a turisták tartózkodási helyeiről, és az információkat a lehető leghamarabb közzéteszik. (Itt olvasható a teljes lista.)

15:10 A labdarúgó-bajnoki játékokat egy héttel elhalasztották a koronajárvány miatt.

14:10 Az Izraeli Hadsereg holnaptól további értesítésig megtiltja a katonák és tisztek számára, hogy külföldre utazzanak.

A jeruzsálemi maratont októberre halasztották; a Nahlaot negyedben törölték a purimi partit.

14:00 Gilad Arden belbiztonsági miniszter a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjéhez fordult azzal a kéréssel, hogy holnap akadályozzák meg a palesztinok belépését a Templom-hegyre imádkozni, a fertőzéstől tartva. A Nemzetbiztonsági Tanácsban ma megbeszélések és konzultációk zajlanak az IDF-szel és a rendőrséggel, és megvizsgálják a holnapi imádság korlátozását a Templom-hegyen.

13:35 A Cfaton található Ziv Orvosi Központ bejelentette a kórház különleges koronavírus-osztályának megnyitását a koronás betegek számára. A kórház nyilatkozata szerint az osztály elkülönülne a járókelőktől és a helyszínen kezelt betegektől. 30 fekvőbeteg-ágy lesz benne, egy speciális szellőztető rendszer és egy külön orvosi- és ápolószemélyzet.

12:10 Az Egészségügyi Minisztérium új irányelveit követve az egész országban sok purimi eseményt nem tartanak meg.

– Askelonban a jövő hétre tervezett purimi eseményeket törölték.

– A Saár Hanegev Regionális Tanácshoz tartozó Ben Gurion Midrasában az Adelaide zártkörű és korlátozott esemény lesz, csak középiskolás diákok és szüleik számára.

– Afula önkormányzata bejelentette, hogy úgy döntött, hogy ebben az évben nem tartja Adlaida városát annak elismert formátumában, hanem kisebb eseményekre osztja az eseményt, hogy megakadályozzák több mint 5000 ember összegyűlését.

– Karmiel szintén lemondta az Adelaide-ot a városban, de a városháza közölte, hogy városában tervezett további purimi eseményeket megtartják.

– Akko lemondta a városban tervezett központi purimi rendezvényt, ám a polgármester elmondta, hogy az oktatási csapatok alternatív, kisebb létszámú rendezvények szervezésére törekszenek.

– A Safedben a vasárnap ütemezett Purim események törlődnek.

Egy Izraelben kiránduló amerikait koronavírussal diagnosztizáltak. Ezek azok a helyek, amelyeket meglátogatott

11:40 Az ötvenes éveiben lévő New York-i turistát, aki 2020. február 23–27-ig Izraelbe látogatott, tegnap este koronavírust diagnosztizáltak az Egyesült Államokban, az Egészségügyi Minisztérium szerint. A minisztérium szerint a nőnél nem jelentek meg a betegség tünetei, és egy New York-i kórházba bevitt korona-pácienssel érintkezve fertőződött meg.

A minisztérium közölte, hogy mindenkit, aki a megadott időben és helyen a turista közelében tartózkodott, vonuljon – az érintkezéstől számítva – 14 napos házi karanténba, és tegyen erről jelentést az Egészségügyi Minisztérium honlapján. Itt találhatók ezek a helyek:

• New York-ból indulás az El Al LY8-as járatával, 2020. február 22-én, 23:50-kor, és leszállás Izraelben, február 23-án, 17:10-kor.

• Izraelből indulás az El Al LY27 számú járatával, 2020. február 28-án 01:05-kor, és 2020. február 28-án, 06:00-kor érkezés New York-ba.

• Február 24-én, hétfőn 13:00-15:00 között a Jeruzsálemben, a Ben Yehuda utcában lévő Rimon kávézóban.

A lista folytatása itt.

11:30 A Palesztin Hatóság ma úgy döntött, hogy megtiltja a turisták belépését a területére a Ciszjordániában is megjelent koronavírus terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítések részeként. Ezenkívül a palesztin biztonsági erők bejelentették valamennyi intézményük bezárását, valamint a betlehemi mecsetek és templomok látogatásának két hétig való szüneteltetését.

10:10 A koronavírus Ciszjordániában való terjedéséről érkeztek jelentések: Beit Dzsala-ban négy koronavírussal fertőzöttet azonosítottak.

09:50 Az Izraeli Védelmi Erők szerdán leállította az amerikai hadsereggel közös Juniper Cobra hadgyakorlatot, miután az izraeli Egészségügyi Minisztérium új rendeleteket adott ki a koromavírus megfékezése érdekében.

A koronavírus okozta aggályok miatt az Egyesült Államok és Izrael hétfőn már lefújt egy másik közös gyakorlatot, amin Olaszországban állomásozó amerikai ejtőernyősök vettek volna részt. A 10 napos Juniper Cobra kedden vette kezdetét több ezer amerikai és izraeli katona részvételével.
Folytatás itt.

Szerinted a koronavírus Izraelben...

  • ...hamarosan országos járvány lesz, és leáll az élet (45%, 223 Votes)
  • ...csak hisztéria, és holnapra vége (43%, 215 Votes)
  • ...akármi is lesz, holnap alaposan bevásárolok (12%, 58 Votes)

Összes szavazó: 496

Loading ... Loading ...

Előző napi fejlemények az izraeli koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Terjed a koronavírus Izraelben; szigorúbb intézkedések – percről-percre

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.