Terjed a koronavírus Izraelben; szigorúbb intézkedések – percről-percre

Nyomon követjük és itt közöljük a koronavírussal kapcsolatos fontosabb izraeli fejleményeket. A cikk folyamatosan frissül…

17:50 Az Egészségügyi Minisztérium legfrissebb utasításai:

  • Meghatározatlan ideig tilos nemzetközi konferenciákat tartani Izraelben.
  • Átfogó tilalom lép életbe az egészségügyi dolgozók külföldi utazásait illetően.
  • Ajánlás a 60 éves vagy annál idősebbek és a krónikus háttérbetegségekkel, például szívbetegséggel, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, légúti betegséggel vagy immunszuppresszióval küzdők számára, hogy kerüljék a tömeget és a külföldről visszatérő emberekkel való kapcsolatfelvételt, vagy azokat, akiknek feltételezhetően betegek, illetve bármilyen betegségre utaló tünettel rendelkeznek.

Az Egészségügyi Minisztérium tíz rendőrségi panaszt nyújtott be a házi karantént megszegők ellen

16:50 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy eddig tíz rendőrségi panaszt nyújtott be a házi karantén megsértőivel szemben. A minisztérium szerint az elmúlt két hétben mintegy 1000 bejelentés történt az izraeli házi karanténok megsértéséről. A bejelentéseket minisztériumi ellenőrök vizsgálták meg, akik figyelmeztették a szabályt megsértőket. Azokban az esetekben tettek panaszt a rendőrségnél, melyekben az elkövetők ezek után sem viselkedtek az utasításoknak megfelelően.

16:35 Litzman: ezentúl tilos lesz 5000 embernél nagyobb résztvevős tömegrendezvényeket tartani Izraelben.

Netanjahu: a Franciaországból, Németországból, Svájcból, Spanyolországból és Ausztriából hazaérkezőknek karanténba kell vonulniuk

16:30 Benjamin Netanjahu miniszterelnök Yaakov Litzman egészségügyi miniszterrel és a minisztérium tisztviselőivel tartott, a koronavírussal kapcsolatos ülés végén kijelentette, hogy “globális járvány közepette állunk. Egyelőre nem hívjuk ennek, de ez az igazság. Lehet, hogy ez a valaha egyik legveszélyesebb járvány”.

Netanjahu megjegyezte, hogy Izrael más országokhoz képest jó helyzetben van a vírus terjedése szempontjából, hozzátéve, hogy további lépéseket tesznek a terjedés ütemének lassítására. Kijelentette, hogy az Egészségügyi Minisztérium megköveteli a Franciaországból, Németországból, Svájcból, Spanyolországból és Ausztriából érkezőket kéthetes házi elszigeteltségbe vonulni. 

16:25 Az Izraeli Büntetés-végrehajtási Intézet (SABASZ) csökkenti a fogvatartottak mozgását a börtönökben, és csak üveg mögött engedélyezi a látogatásokat.

Főrabbi: Nem szabad megcsókolni a mezuzát a koronavírus elterjedése miatt

15:50 Az izraeli főrabbi, David Lau ma úgy határozott, hogy a koronavírus elterjedése miatt fennálló veszély miatt “nem kétséges, hogy egyáltalán nem szabad megérinteni és megcsókolni a mezuzát”. A különböző kérésekre válaszul kiadott levélben a rabbi tisztázta, hogy „nincs semmiféle parancs vagy kötelezettség a mezuza megcsókolásával kapcsolatban”, és hozzátette, hogy be kell tartani az Egészségügyi Minisztérium utasításait.

Focimeccsen járt egy koronavírus-beteg – több ezer szurkolót karanténba küldenek

15:30 Az Egészségügyi Minisztérium szerdán utasított 1150 középiskolást, valamint egy általános iskola osztályának tanulóit, hogy vonuljanak kéthetes házi karanténba, miután egy tinédzsernél és az ötödik osztályosok osztályfőnökénél koronavírust diagnosztizáltak.

A végzést az után tették közzé, hogy a minisztérium kedden bejelentette: további három izraelinél mutattak ki pozitív tesztet, így Izraelben a megerősített koronavírus esetek száma 15-re emelkedett.

A három beteg közül az egyik a Givat Brennerben lévő Brenner Középiskola 9. osztályos tanulója, aki állítólag a Vörös Kalóz játékboltban dolgozott Or Yehudán, ahol kapcsolatba került egy izraeli alkalmazottal, aki koronavírussal tért vissza Olaszországból.

Ennek eredményeként a minisztérium arra utasította az iskola minden tanulóját és dolgozóját, hogy március 12-ig legyenek házi karanténban.

Ezenkívül a tini február 24-én részt vett a Hapoel Tel-Aviv és a Maccabi Tel-Aviv közötti derbi-meccsen a Bloomfield Stadionban. Mindenki, aki a 8-as kapun lépett a stadionba, utasítást kapott a karanténba vonulásra. A 13-as tévécsatorna hírei szerint körülbelül 5300 rajongó ült ezen a területen.

A Vörös Kalóz játékbolt áll a koronavírus Izraelben való terjedésének a középpontjában. Eddig három, a boltban dolgozó embernél diagnosztizálták a betegséget.

Szerinted a koronavírus Izraelben...

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.