Izraeli kutatók: az omikron COVID booster csökkenti a 65 év felettiek kórházi kezelését

Izraeli kutatók: az omikron COVID booster csökkenti a 65 év felettiek kórházi kezelését

A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett omikron-adaptált COVID-19 emlékeztető vakcina jelentősen csökkentette az idősebb betegek kórházi kezelését – közölték izraeli kutatók hétfőn. 

Ez lehet az oltás valós hatékonyságának első bizonyítéka, bár a Clalit egészségügyi szolgáltató, a Negev Ben-Gurion Egyetem és a Sapir Főiskola kutatóinak tanulmányát még nem vizsgálták felül – tudósít a Reuters.

A vizsgálat szerint 81%-kal csökkent a kórházi kezelések száma azoknál a 65 éves és idősebb pácienseknél, akik megkapták az emlékeztető oltást, amennyiben az adatokat összevetjük azokéval, akik korábban legalább két covid-oltást kaptak, de az omikronhoz igazított vakcinában nem részesültek.

A vizsgálatot szeptember végétől december közepéig végezték, amelynek során 622 701 fő 65 év feletti embert vizsgáltak, akik jogosultak voltak a dupla emlékeztető oltásra, s közülük 85 314 fő, azaz 14% meg is kapta azt.

„Covid-19 miatti kórházi kezelés hat olyan betegnél fordult elő, akik dupla oltást kaptak, illetve 297 olyan páciensnél, akik nem kapták meg. A koronavírus okozta halálozás egy olyan személynél következett be, aki dupla oltást kapott, továbbá 73 olyan embernél, akik nem kapták meg” – áll a tanulmányban.

Bár a halálozás 86%-os csökkenése statisztikailag határeset volt, mivel az országban viszonylag alacsony a halálozási arány, a kutatók szerint mégis jelentősnek nevezhető az eredmény.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.