A kneszet korona-bizottsága: csak 1437 szabad lélegeztetőgépünk van!

izraeli rendőrség koronavírus maszk
Fotó: Izraeli Rendőrség

Sokak szerint olyan ez, mint a Jom Kippur-i háború előtti csapda.

A héten végre felálltak Juli Edelstein küzdelme ellenére a kneszet bizottságai, és a rendkívüli korona-bizottság először is utánanézett, hány lélegeztetőgéppel nézünk szembe a ránk váró beteg-cunamival. A kneszet adatkérése alapján kiderült, hogy Izraelnek összesen 2173 lélegeztetőgépe van, de ebből 708 használatban van, betegek vannak hozzájuk kötve, 28 működésképtelen, és így mindössze 1437 vár a minden emberi számítás szerint hamarosan cunamiszerű tömegben érkező súlyos légzési nehézségekkel küzdő korona-fertőzöttekre.

Elvileg több ezret vásárolt volna – alapos késéssel – a kormány, de ezek, úgy tűnik, mégsem juthatnak el Izraelbe, visszamondták az olyan üzleteket is, ahol már fizetett Izrael, mert a külföldi kormányok letiltották az exportot, hiszen jelenleg mindenütt szükség van a gépekre.

A Moszad próbál lélegeztetőgépeket szerezni az utolsó pillanatban, egyelőre nem világos, hogy még sikerülhet-e így a járvány közepén ennek a súlyos helyzetnek a megoldása.

Most sajnos emberéletek elvesztésével is látni fogjuk az évtizedes Netanjahu-uralom egyik jellemzőjének, a közegészségügy teljes elhanyagolásának következményeit. Izrael a lista végén kullog az OECD országok között az ezer lakosra jutó kórházi ágyakban, az orvosok számában, és a GDP-arányos egészségügyi kiadásokban. Nem csak a lélegeztetőgépek hiányoznak, hanem a hozzáértő kezek a szakma, az orvosi és a nővérstátuszok évtizedes elsorvasztása után. Működtetni is tudni kell a gépeket.

Az egészségügyi minisztérium illetékese szerint végszükség esetén még szerezhetnek 70-80 gépet a magánklinikákról, és 800-900 van a hadseregnél is. De mindez együtt is nagyon kevés lesz, ha az olaszországihoz hasonló mértékben kezdenek áprilisban özönleni a betegek. Csak az segíthet, ha a lehető legteljesebb zárlatot rendeljük el a társas interakciók minimumra csökkentésére, és így a fertőzés továbbadására. Nem véletlen, hogy a minisztérium hetek óta az azonnali és teljes vesztegzárat kéri Netanjahutól. Ez viszont a gazdaság teljes összeomlásához vezethet.

Ha mindez nem lenne elég, a tesztekkel is nagy a baj, noha az ENSZ egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a zárlatok mellett a minél nagyobb számban végzett szűréssel, és a gyakran tünetmentes, de fertőző koronavírusosok kiemelésével lehet megoldani a problémát.

Ehelyett az egészségügyi minisztérium járványügyi szakképesítéstől mentes vezetői továbbra is ragaszkodnak a korlátozott teszteléshez a gócpontok teljes szűrése és a fertőzöttek kiemelése helyett, s nem szűrik még a más betegségekkel küzdő embereket kezelő egészségügyi személyzetet sem.

Ezek után csak annyit tehetünk, hogy imádkozunk: az örökkévaló irgalmazzon nekünk, és főleg az országban élő idős embereknek, akár Netanjahura, akár a vele szemben álló pártokra szavaztak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.