Leállnak az Izraelbe készülő repülőjáratok, amíg megoldást találnak az utasok karantén-hotelekben való elhelyezésére

Fotó: El-Al / Flickr

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy az összes Izraelbe tartó repülőjáratot le kell állítani, amíg az Izraeli Védelmi Erők Polgárvédelmi Parancsnokság nem képes minden érkező utast legálisan elszigetelő létesítményekbe szállítani.

Jelenleg jogilag sem a rendőrség, sem a létesítményeket üzemeltető hadsereg nem kényszerítheti az utasokat, hogy karanténhotelbe vonuljanak. Netanjahu azt mondta, hogy a már úton lévő repülőgépeknek engedélyezik a leszállást, de azután a forgalmat leállítják.

Szombaton különleges jóváhagyással egy New Yorkból érkező járat landolt a Ben Gurion reptéren. Az utasok szerint a landolás után, az Egészségügyi Minisztérium alkalmazottja felszállt és arra utasította őket, hogy maradjanak elszigetelve a következő két hétben.

Lázmérésre nem került sor, és azt is hagyták, hogy taxival utazzanak haza. Az utasok nyilatkozatokat írtak alá, hogy karanténba vonulnak, de azt állították, hogy senki sem gyűjtötte be az űrlapokat.

Azok az utasok, akiknek nem volt hova menniük a karantén letöltésére, azokat elszigetelő létesítményekbe szállították.

Netanjahu a hónap elején kijelentette, hogy bárki, aki Izraelbe repül, egy hivatalos karanténlétesítménybe kerül. Az akkori nyilatkozata szerint a rendelet azonnali hatállyal életbe lépett. A 13-as csatorna szerint a szombati járat körülbelül 80 utasából csak hét került karanténszállodába.

A 12-es csatorna a Korona Nemzeti Információs és Tudásközpont adatait idézve arról számolt be, hogy Izraelben a fertőzések körülbelül egyharmada külföldről visszatérő személyekhez kötődik, megjegyezve, hogy ezek közül az esetek közül sokan New Yorkból érkeztek.

Az egészségügyi minisztérium tisztviselője szombaton azt nyilatkozta a 13-as csatornának, hogy „a járatok folyamatos érkezése New Yorkból, és az utasok külön kijelölt szállodákba történő átszállításának kudarca, hanyagság”.

„Az összes utast szállodába kell vinni, amelyek többnyire üresek. A Ben Gurion repülőtéren leszálló emberek megtagadják a szállodába költözést, és jelenleg nincs valódi elkötelezettség arra, hogy erőszakkal rákényszerítsék őket, amint azt a vészhelyzeti rendeletek lehetővé teszik” – mondta a névtelenül nyilatkozó tisztviselő.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a teszteredmények száma jelentős csökkenést mutat áprilisban. Csak a kiértékelt eredményeket, és nem az elvégzett tesztek teljes számát nézve, április 2-án és 3-án a laboratóriumok képesek voltak 9000 tesztet feldolgozni. A szám 7250-re esett április 6-án, míg április 8-án, 9-én és 10-én a szám 5500 és 5900 között ingadozott. Április 2-tól az Egészségügyi Minisztérium nem teszi közzé az elvégzett tesztek számát.

A 12-es csatorna azt állította, hogy az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezte a koronavírus-tesztek számának csökkentését annak érdekében, hogy átálljanak a helyben előállított kémiai reagensek használatára.

A minisztérium szerint a lassulás szükséges ahhoz, hogy a laboratóriumok a gépeket módosítsák a helyi reagensek használatához.

Koronavírus Izraelben – minden adat