Zárni, vagy nem zárni? – ez itt a kérdés!

Izraelben az utóbbi hetekben egyre hevesebben dúl a vita az ország gazdaságának és intézményeinek lezárása körül. Ennek egyik legújabb fejleménye Joram Lass orvosprofesszor, az egészségügyi minisztérium egykori igazgatójának Facebook-bejegyzése:

Jó hír:

  1. Nyugat-Európa 24 országában a járvány csökken.
    (Lásd az alábbi grafikont).
  2. Kevesebben haltak meg koronában, mint a 2017. évi influenzában.
    (A hisztéria felesleges volt.)
  3. A fertőzöttek végső mennyiségét nem befolyásolja a kijárási korlátozás.

Rossz hír:

  1. A kijárási korlátozás súlyos munkanélküliséget okoz.
  2. A munkanélküliség nyilvánvalóan jelentős halálozást okoz.
  3. Harvey Brenner professzor adatai szerint a munkanélküliségi mortalitás nagyobb lesz, mint a korona mortalitás.

Következtetések:

  1. Állítsák le a zárlatot.
  2. Kérjenek bocsánatot.

Magyarázat a grafikonhoz:

A halálozási hullám alatti terület (minden korban és minden okból) az elhunytak számát jelöli. A 2020. áprilisi hullám a koronából fakadó halálozás növekedését jelzi. A 2017. januári hullám az influenza okozta halálozás növekedését jelzi. A 2017-es terület nagyobb, mint a 2020-as terület.


A professzor által írtak felvetik a következő kérdéseket: 2017 januárja már véget ért, a koronajárvány viszont még nem, így valójában nem tudhatjuk, mekkora a koronavírus miatti halálozás, a végső adat még nem ismert. Másik alapvető kérdőjel a professzor állításaival szemben, hogy a koronavírus következtében a szigorú kijárási és zárlat-korlátozások mellett haltak meg az emberek hasonló számban, míg az influenzajárvány idején 2017-ben nem vezettek be rendkívüli intézkedéseket, nem tudjuk, akkor hányan haltak volna meg. Ráadásul azért is nehéz az összehasonlítás, mert sokan – főként az idősebbek – beoltatták magukat influenza ellen, míg a korona ellen még nincs oltás.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.