A tendencia változik: az elmúlt napokban több a korona-gyógyult, mint az új beteg

Aviv Kochavi vezérkari főnök meglepetés ellenőrzése a hadsereg képzési központjában, 2020. április 8. - fotó: Izraeli Védelmi Erők
Aviv Kochavi vezérkari főnök meglepetés ellenőrzése a hadsereg képzési központjában, 2020. április 8. - fotó: Izraeli Védelmi Erők

Csökkent a lélegeztetésre szoruló betegek száma, miközben a vizsgálatok száma nőtt. Szakértők becslése szerint túl vagyunk a járvány csúcsán, de a korlátozások könnyítése után további súlyosbodások jöhetnek.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint Izraelben az elmúlt három napban a koronavírusból gyógyultak száma meghaladta az új betegek számát. Az adatok szerint tegnap (vasárnap) 226 új korona-beteget diagnosztizáltak és 298 izraeli gyógyult meg a betegségből. Kedden 283 új beteget azonosítottak, és a gyógyulók száma 330 izraeli volt. Április 17-én, pénteken 224 új beteget diagnosztizáltak, miközben 308 emberrel bővült a gyógyultak száma. Ez az első alkalom, hogy a betegségből gyógyulók száma három egymást követő napon meghaladja a vírussal fertőzöttek számát.

Ezzel párhuzamosan csökkent a lélegeztetésre szoruló betegek száma is. Az elmúlt négy napban a lélegeztető gépre kapcsoltak száma 137-ről 109-re csökkent (a ma reggeli adatok szerint ismét nőtt). Ez az első folyamatos csökkenés a fertőző járvány izraeli kitörése óta. A lélegeztetőkön lévők számának csökkenése részben a halálozásoknak tulajdonítható, ám a lélegeztetőkészülékekre kapcsoltak halálát eddig olyan betegek helyükre lépése kísérte, akiknek állapota romlott.

Az elmúlt négy napban a betegség terjedése megállt az izraeli ultra ortodox közösségekben is. Az adatok a megbetegedés első hullámának végét jelezhetik Izraelben, és egyes szakértők szerint túl vagyunk a vírus terjedésének csúcsán.


Az izraeli koronafertőzések száma hétfőn elérte a 13654-et, ami tegnap óta 163 új megbetegedést jelent. 150 beteg állapota súlyos, közülük 114 van lélegeztetőn, 134 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 173 halálos áldozata van a járványnak, és 3872 beteg gyógyult meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.