Szigorítják a kijárási korlátozásokat a nemzeti ünnepeken

Ismét szigorítják a kijárási korlátozásokat a koronavírus terjedésének megakadályozására, lezárják a gyászolók elől a katonai temetőket az emlékezés napján, és teljes kijárási tilalmat rendelnek el a függetlenség napján Izraelben – jelentette a helyi média hétfőn.

Teljes körű gyülekezési tilalom lép életbe hétfő délutántól a katonai temetőknél és a katonai emlékműveknél, az országban élőknek tilos lesz elhagyni településeiket, kivétel ha létfontosságú munkahelyükre utaznak.

Kedd délutántól, a függetlenségi nap előestéjétől leállítják a közösségi közlekedést az országban, és estétől szerda estig senki sem hagyhatja el otthonát sem, hogy elejét vegyék az ilyenkor szokásos családi és baráti találkozóknak.

A háborúkban elesettek családtagjai és barátai csak hétfő délutánig látogathatják meg szeretteik sírjait, rendőrök fogják lezárni a temetők kapuit a gyászolók elől a hagyományosan százezreket a temetőkbe vonzó emlékezés napján, és az ilyenkor szokásos katonai megemlékezéseket is közönség nélkül fogják megrendezni.

“Nagyon nehéz a karanténra vonatkozó döntés, de indokolt és fontos a tiszteletben tartása. A távolság sem akadályozza meg a gyászolók lelki közelségét és mély együttérzését, és ebben a különleges időszakban is mindent elkövetünk erőnk és stabilitásunk érdekében” – mondta Aviv Kochávi vezérkari főnök a rendelkezésekkel kapcsolatban.

- Hirdetés -

A megemlékezés napjának ünnepségeit minden évben a Siratófal előtti téren tartják az állami és katonai méltóságok, valamint az abban az évben elesettek családtagjainak jelenlétében. A rendezvényt Reuven Rivlin államelnök és Kochávi vezérkari főnök beszédével idén is megrendezik hétfő este, de hivatalosságok és gyászolók nélkül, a televízió élő közvetítésével.

Már 15 éve közös izraeli-palesztin emlékezés-napi ünnepséget is rendeznek a megbékélés jegyében, amelyen tavaly 9000-en vettek részt. Idén ehhez a – szintén közönség nélkül zajló – ünnepséghez számos izraeli és amerikai zsidó békepárti szervezet csatlakozott, köztük az Egyesült Államok legnagyobb zsidó szervezetét képviselő Reformjudaizmus Szövetség is. Az ENSZ közel-keleti különmegbízottja, Nikolaj Mladenov is támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

A koronavírus miatt ezt az eseményt is videón közvetítik, és az interneten lehet követni. Számos online csoportban és applikációkon is beszélhetnek egymással a két oldal gyászolói hétfő este.

Izraelben az elmúlt évben, a legutóbbi emlékezés napja óta 42-en vesztették életüket az ország védelmében vagy terrorcselekmény áldozataként. Az év során csak egy civil halálos áldozatot követelt a terrorizmus, a ciszjordániai forrásnál, családi kiránduláson a 17 éves Rina Seinravval végzett egy merénylő.

A számlálás 1860-as megkezdése óta 23 816-an adták életüket Izrael állam létrejöttéért, illetve védelméért. A nemzeti biztosító adatai szerint az ellenségeskedés polgári áldozatainak száma eddig összesen 4 166 fő volt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.