Jelentősen nőtt a kígyómarások száma Izraelben

izraeli vipera mérges kígyó
Fotó: Arbel Levy / Wikipedia

Az Izraeli Mentőszolgálat adatai a kígyómarások számának jelentős növekedését jelzik.

“Ebben az évben, amikor a hőmérséklet emelkedésével a kígyók felébredtek téli álmukból, a terület teljesen szabad volt számukra, mivel a kirándulók a koronavírus miatt otthon maradtak” – magyarázta Doral Arzuan, a Magen David Adom (Mada) mentőse, tanúsított kígyófogó és a téma szakértője.

Március elejétől a mai napig 44 embert mart meg mérges kígyó Izraelben. A tavalyi azonos időszakban 23 kígyómarás történt. A Mada adatai szerint ez 91%-os növekedést jelent.

Az idén március eleje óta bekövetkezett esetek közül 2 megmart személyt kezeltek és evakuáltak a mentősök súlyos állapotban, 3-at közepesen súlyos állapotban és 39-et könnyű állapotban.

A Mada adatai szerint a kígyók által megmart személyek közül 17 (39%) volt 18 év alatti kiskorú, köztük négy 3 év alatti kisgyermek (9%). A megmartak közül 5 (11%) volt 65 évesnél idősebb. 21 ember az ország közepén és a Saron körzetében sérült meg, 19 északon, 4 pedig az ország déli részén.

“Ebben az időszakban nő az olyan mérges kígyók tevékenysége, mint például az erecizraeli vipera. A marás elkerülése érdekében megelőző intézkedéseket tehetünk az emberek és a kígyók közötti találkozás csökkentése érdekében” – mondta a mentőorvos. “Kerülni kell a sziklák és a kövek elmozdítását, és legyünk fokozottan körültekintőek, amikor a fűre vagy a csupasz talajra telepszünk, és ne járjunk ezeken a helyeken mezítláb vagy szandálban. Az otthoni udvarokon ügyelni kell a gaz és a szemét megsemmisítésére.”

“Azokban az esetekben, amikor az emberek a szabadban sérülnek meg, és nem egy konkrét címmel rendelkező helyen, nagyon fontos a “Mada seli” applikáció használata, amely segíti a mentősöket a 101 telefonszámon és a mentőautónak megtalálni a pontos helyet, lehetőség van a marás helyéről a bőrön és magáról a kígyóról képet küldeni, amellyel értékes időt nyerhetünk” – magyarázta a mentős. 

Kígyómarás esetén a következőképpen kell eljárni:

  • Győződjünk meg róla, hogy valóban kígyómarásról van szó, keressük meg a marás nyomait a bőrön.
  • Mindig feltételezzük azt, hogy mérges kígyóról van szó.
  • Ne késlekedjünk, és azonnal hívjuk a mentőket a 101-es segélykérő számon, vagy a “Mada seli” applikáción
  • Ha lehet, vigyük a sérültet biztonságos helyre, de ő maga ne mozogjon.
  • Gondoskodjunk a sérült teljes pihenő helyzetéről és nyugtassuk meg, valamint ne mozgassuk a sérült végtagot.
  • Vegyük le a ruhát és az ékszereket a sérült végtagról.
  • Ha lehetséges, óvatosan fényképezzük le a kígyót, hogy megkönnyítsük az azonosítását és a sérült kezelését, vagy próbáljuk meg pontosan leírni a kígyó kinézetét.

Semmilyen körülmények között ne tegyük az alábbiakat: 

  • Ne vágjuk le/ki a megmart részt
  • Ne szopjuk ki a mérget 
  • Ne kössük el a sérült testrészt
  • Ne hűtsük le a sérült részt 
  • Ne adjunk ételt vagy italt a sérültnek
  • Ne üldözzük a kígyót.

Minden vészhelyzetben tárcsázzuk a 101 sürgősségi számot.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraeli Mentőszolgálat