Izraeli hírösszefoglaló

Ma délután kezdődik az Izrael Állam kontra Benjamin Netanjahu büntetőper. Az általános protokoll szerint a vádlott jelenlétében felolvassák a vádiratot (csalás, vesztegetés, hivatallal való visszaélés). Netanjahu azt kérte, hogy ne kelljen részt vennie ezen a tárgyalási napon, de kérését az ügyészség elutasította.

A rendőrség fokozott erőkkel készül a tárgyalásra, és a Netanjahu mellett tüntetők, illetve az ellene tiltakozó “fekete zászlósok” elől is lezárják a Saladin utcát, ahol a bíróság épülete található. Netanjahu pere különleges kihívás elé állítja a miniszterelnök biztonságáért felelős biztonságiakat, miután a tárgyalásnak helyt adó bíróság Kelet-Jeruzsálemben helyezkedik el. A tárgyalást azon a törvényszéken folytatják le, ahol Ehud Olmert pere is zajlott.

Izrael történetében először fordul elő, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök áll a vádlottak padjára. Korábban Olmert az ellene indított per előtt lemondott miniszterelnöki tisztségéről. A bírósági eljárás mai nyitónapját követően valószínűleg még hónapokig kell várnunk a folytatásra, mikor Netanjahut ismét a vádlottak padjára szólítják.

Csütörtökön volt az emléknapja azoknak, akik Etiópiából alijáztak 1970 és 1990 között, és az út során életüket vesztették. A jeruzsálemi ünnepség során 1500 nevet gravíroztak a Herzl-hegyi temető emlékoszlopába.

Az ünnepre időzítették annak a gépnek az érkezését, amellyel 119 új bevándorló érkezett Etiópiából Izraelbe. A reptéren Pnina Tamano-Shata, Izrael első etiópiai születésű minisztere, és Isaac Herzog, a Zsidó Ügynökség vezetője fogadta őket maszkban, de rózsával a kézben. “Nagy büszkeség hogy én fogadhatom őket – mondta a miniszter asszony –, nagy álmuk volt az alija, és most teljesült. Hazaértek.”

Pnina Tamano-Shata és Isaac Herzog etióp új olékkel a repülőtéren - fotó: Isaac Herzog Twitter-oldala
Pnina Tamano-Shata és Isaac Herzog etióp új olékkel a repülőtéren – fotó: Isaac Herzog Twitter-oldala

Vasárnap két hónap után ismét megnyílik Jeruzsálemben a Szent Sír-bazilika, ahol a keresztény hagyomány szerint Jézust keresztre feszítették, és sziklasírba helyezték. Az épületben csak a két méteres távolság betartásával és szájmaszkkal szabad majd közlekedni, és tilos lesz megcsókolni a köveket.

Egy hónap után újra koronavírus-fertőzöttet találtak Beér-Seván abban az idősotthonban, ahol korábban 14-en belehaltak a betegségbe. A 87 éves beteg nőt a Szoroka kórházba vitték.

A köztereken és iskolákban a mai naptól újra kötelező az egészségügyi maszkok viselése, miután az egy hetes hőhullámra tekintettel az erre vonatkozó rendelkezést ideiglenesen feloldották.

A koronavírus miatt eredetileg május 30-ig elrendelt beutazási tilalom meghosszabbításáról értesítette a légitársaságokat az Izraeli Légiforgalmi Hatóság. Nem izraeli állampolgárok június 15-ig továbbra sem léphetnek be az országba.

Az izraeliek és a magyarok az elsők között utazhatnak Ciprusra, miután a szigetországon újra indul majd a turizmus az orvosi szakértők tanácsadó testülete által kiválasztott két országcsoportból, a COVID-19 vírussal enyhébben fertőzött országokból.
Az első körbe került Izraelen és Magyarországon kívül Bulgária, Norvégia, Ausztria, Finnország, Szlovénia, Dánia, Németország, Szlovákia és Litvánia is. Számukra június 9.-én nyílik Ciprus.
A második csoportot Svájc, Lengyelország, Románia, Horvátország, Észtország és a Cseh Köztársaság alkotja. A lista kizárja az ország két fő turisztikai piacát, Nagy-Britanniát és Oroszországot. Az utasoknak három nappal az indulás előtt be kell szerezniük egészségügyi bizonyítványt, amely megerősíti, hogy vírusmentesek.
Előállhat az a helyzet, hogy az izraeliek úgy találkozhatnak magyar hozzátartozóikkal 14 napos karantén nélkül Cipruson, mint ahogy egykor az NDK-sok az NSZK-sokkal randiztak Magyarországon.

Az izraeli koronafertőzések száma szombat estére elérte a 16 712-t, ami előző este óta 22 új megbetegedést jelent. 47 beteg állapota súlyos, közülük 36 van lélegeztetőn, 30 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 279 halálos áldozata van a járványnak, és 14 090 beteg gyógyult meg.

A tudósok szerint Izrael a századunk végére sivataggá válhat. A szakértők úgy vélik, hogy az Izraelt érő szélsőséges hőhullám miatt a 2020-as év a történelem legmelegebb éve címet kaphatja. És ez az éghajlatváltozás közvetlen eredménye.

Irán vezetője, Ali Hamenei pénteken azt mondta, hogy Izrael “halálos rákos daganat a Közel-Keleten”. A Jeruzsálem napja alkalmából elmondott online beszédben Hamenei kijelentette, hogy Izrael “kétségtelenül ki lesz tépve és elpusztul”. Netanjahu miniszterelnök azt felelte, hogy “azok, akik Izrael elpusztításával fenyegetőznek, hasonló veszélybe kerülnek”, Beni Ganz honvédelmi miniszter pedig hozzátette, hogy “ellenségeink szavai gyengeségre utalnak, és senkinek sem ajánljuk, hogy megpróbáljon minket”. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elítélte Hamenei kijelentéseit.

Oroszország jelezte, hajlandó összehozni egy találkozót Abbasz és Netanjahu között. Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes közvetítette Moszkva hajlandóságát egy találkozó megszervezése iránt a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök között.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.